Patrick Post

Liveblog - Code rood voor Amsterdam en Wenen, viroloog waarschuwt: "Het virus is niet milder geworden"

In de week van 6 tot 12 september hebben gemiddeld 779 mensen positief getest per dag, dat is een stijging met de helft tegenover de week daarvoor. Buitenlandse Zaken geeft Amsterdam en Wenen vanaf vrijdag code rood. Viroloog Steven Van Gucht weerlegt dat het virus milder is geworden. "Het virus is nog steeds exact hetzelfde als in maart of april." Herbekijk het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "Coronavirus is niet milder geworden"

De vaststelling dat het coronavirus nu minder hard toeslaat dan tijdens de eerste golf van het virus in maart en april is een broodjeaapverhaal. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal". De mensen die COVID-19 krijgen zijn niet minder zwaar ziek van het virus dan enkele maanden geleden.

"Dat is de perceptie. We proberen alle infecties te detecteren om te verhinderen dat het virus zich verder kan verspreiden. We zien heel veel milde infecties bij jongere personen. Toch gaat nog steeds het om hetzelfde virus", zegt Van Gucht.

"Wanneer dat virus terechtkomt bij een ouder persoon, kan het nog altijd een zware longontsteking veroorzaken. Dat is juist hetzelfde beeld als bij de eerste golf. Dat verandert niet echt. Het is exact hetzelfde virus dat in maart en april onze ziekenhuizen heeft doen vollopen."

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Amsterdam en Wenen krijgen code rood

Amsterdam in Nederland en Wenen in Oostenrijk krijgen vanaf vrijdag code rood. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd. Ook het Zwitserse kanton Vaud en verschillende Franse departementen kleuren rood.  Alle niet-essentiële reizen - zoals vakanties - zijn dus verboden. Wie terugkeert, moet zich verplicht laten testen én twee weken in quarantaine. 

De belangrijkste aanpassing deze week is die van de Nederlandse provincies Noord- en Zuid-Holland, die vanaf vrijdagmiddag 16 uur rood kleuren. Belgen die dus meer dan 48 uur in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag verblijven, moeten na terugkeer verplicht een test ondergaan en in quarantaine.

Ook de Oostenrijkse hoofdstad Wenen krijgt vanaf vrijdag de rode kleur. De deelstaten Tirol en Salzburg behouden de oranje kleur, wat betekent dat een coronatest en quarantaine na terugkeer aangeraden wordt.

In Frankrijk krijgen de departementen Aveyron, Gers, Ille-et-Vilaine, Indre-et-Loire, Isère, Loire, Maine-et-Loire, Nord, Pas-de-Calais, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantiques, Pyrénées-Orientales, Sarthe, Seine-Maritime, Tarn-et-Garonne en Vienne de rode kleur.

In Tsjechië kleurde hoofdstad Praag vorige week al rood, vanaf vrijdag 16 uur komen daar nog Midden-, Zuidwest-, Noordoost en Zuidoost-Bohemen bij.

Bekijk hier het volledige overzicht op de kaarten: 

Coronavirus vertraagt afwerking Sagrada Familia in Barcelona

De kerk Sagrada Familia in Barcelona, die al bijna 140 jaar in aanbouw is, is niet klaar in 2026. De streefdatum moet verschuiven vanwege de coronacrisis. Niet alleen de verdere constructie van de toeristische topattractie ondervindt daardoor problemen, ook de fondsenwerving loopt tegen tegenvallers aan.

"De effecten van de pandemie dwingen ons het tijdschema te heroverwegen", zei het hoofd van de bouwers woensdag.

Het artistieke ontwerp van architect Antoni Gaudí met achttien torens moet bij afronding een hoogte van 172 meter hebben bereikt. Volgens de meest recente planning zou de in 1882 begonnen constructie in 2026 zijn afgerond, honderd jaar nadat Gaudí onder een tram terechtkwam en overleed. Een nieuwe datum kan nog niet worden gegeven.

© José Fuste Raga - creative.belgaimage.be

Rector Universiteit Antwerpen: "Code oranje is statement aan beleid, maar in eerst plaats richtlijn voor onze studenten"

Rector Herman Van Goethem verdedigt in "De afspraak" de beslissing om het academiejaar aan de Universiteit Antwerpen van start te laten gaan onder code oranje.

"Ook in code oranje ben je veel in de universiteit. Alle practica en seminaries gaan door met mondmasker. De studenten hebben altijd les. Bij ons gaat het onderwijzen door. Er is een algemeen verbod voor cantussen en dopen in Vlaanderen. Er is ook de algemene richtlijn dat er geen fuiven mogen doorgaan. De invoering van code oranje is een statement aan het beleid, maar in de eerste plaats een richtlijn omwille van onze studenten en hun omgeving", aldus Van Goethem.

Bekijk het gesprek met Herman Van Goethem uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Volgend jaar geen carnaval in Dendermonde

Er zal volgend jaar geen carnaval gehouden worden in Dendermonde."Liever geen carnaval dan een halve carnaval", klinkt het na overleg met carnavalsgroepen in de Oost-Vlaamse stad en carnavalcomités uit Baasrode, Dendermonde, Hamme, Lokeren en Moerzeke Kastel.

"De cijfers spreken voor zich en in plaats van beterschap is er op dit ogenblik zelfs een serieuze terugval", klinkt het in een mededeling.

Bijna 10.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn op 24 uur tijd bijna 10.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) woensdag bekendgemaakt. Dat leunt nauw aan bij het nieuwe dagrecord sinds in het land tests op grote schaal zijn begonnen.

Er zijn in een etmaal 9.784 nieuwe besmettingen vastgesteld, tegen 7.852 de dag daarvoor. Het record dateert van zaterdag met meer dan 10.000 nieuwe infecties.

Nog op een dag tijd zijn 46 ziekenhuispatiënten aan COVID-19 overleden, waardoor met in totaal 31.405 overlijdens woensdag de kaap van 31.000 sterfgevallen is overschreden.

Verhaal van besmette Belgen die terugkeerden uit Portugal is groot nieuws in Portugal

Het Portugese ministerie van Volksgezondheid heeft gereageerd op de meer dan zeventig besmette West-Vlaamse jongeren die de besmetting zouden hebben opgelopen in het Portugese Albufeira.

"Het verhaal is groot nieuws in Portugal. In alle nieuwsbulletins wordt erover gepraat. Het Portugese ministerie van Volksgezondheid voelde zich genoodzaakt om met een mededeling over de zaak te komen. In de mededeling staat dat er sterke vermoedens zijn dat de Belgische jongeren niet in Portugal zijn besmet, maar al besmet naar Portugal zijn gekomen. Waarop ze zich baseren, wordt niet gezegd", meldt onze correspondent José da Silva.

Lees hier het artikel over de besmette jongeren uit West-Vlaanderen:

Maggie De Block: "Het is niet aan de orde om de maatregelen los te laten"

De tijd is nog niet rijp om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in "Terzake". Volgens De Block is de kritiek op de "onzichtbaarheid" van de politici de voorbije maanden onterecht. "De politiekers moeten niet alleen maar in de studio’s gaan zitten. Het werk en de onderhandelingen moeten ook gedaan worden."

"Het is niet aan de orde om de maatregelen los te laten. Het is alleen zo dat er een aantal zaken gebeuren waarbij een aantal mensen niet besef hoe gevaarlijk ze bezig zijn. We zien in West-Vlaanderen nieuwe besmettingen door een groep van jongeren die naar Portugal op vakantie is gegaan. Die hebben hun ouders aangestoken en wie weet nog meer. We zien ook stijgingen in ziekenhuizen. Iedereen is ongerust, zowel de virologen als wij, dat het terug de verkeerde kant is aan het uitgaan", besluit De Block.

Bekijk het gesprek met Maggie De Block uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Studentenraad Universiteit Antwerpen voelt zich buitenspel gezet bij invoering coronamaatregelen

De Studentenraad van de Universiteit Antwerpen betreurt dat de universiteit niet in dialoog gegaan met de studentenraad over de coronamaatregelen. De Universiteit Antwerpen is een van de drie universiteiten die van start gaat onder code oranje. Een vijfde van de studenten wordt toegelaten in de aula's.

"De Studentenraad Universiteit Antwerpen vindt het enorm belangrijk dat de veiligheid van studenten centraal staat. We begrijpen daarom dat de instelling voldoende maatregelen wil nemen om hierover te waken. Toch vinden we het jammer dat er door deze wijziging grote groepen studenten minder naar de campus kunnen gaan", klinkt het.

"De grootste groepen betreffen vooral eerstejaars die voor het eerst kennismaken met het hoger onderwijs. We vinden het voor hen extra belangrijk dat ze in de meest normale omstandigheden les kunnen volgen om de overstap van het middelbaar onderwijs zo klein mogelijk te maken. Hen is tot voor kort door UAntwerpen een maximale on-campus ervaring beloofd."

Meest gelezen