2020 Invision

Louisville geeft schadevergoeding aan nabestaanden van door politie doodgeschoten Breonna Taylor

De Amerikaanse stad Louisville in Kentucky gaat een schadevergoeding van 12 miljoen dollar (10 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Breonna Taylor, die op 13 maart werd doodgeschoten door de politie. Het zou een van de hoogste schadevergoedingen ooit zijn in een zaak met politiegeweld. Er komen ook politiehervormingen. 

Na maanden van Black Lives Matter-protesten heeft de stad Louisville ermee ingestemd om een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van Breonna Taylor. Het zou om een bedrag van 10 miljoen euro gaan, een van de grootste bedragen ooit in een zaak met politiegeweld. 

Breonna Taylor (26) werd zes maanden geleden, op 13 maart, doodgeschoten door politieagenten in haar woning. De politieagenten waren haar huis binnengevallen op zoek naar een drugscrimineel, die op dat moment al bleek vast te zitten. Daarbij maakten ze gebruik van een zogenaamde "no-knock huiszoeking", waarbij agenten zich niet moeten identificeren als ze een huiszoeking uitvoeren. 

Ik kan me de pijn van mevrouw Palmer niet voorstellen

Greg Fischer, burgemeester van Louisville

De dood van Taylor zorgde, samen met George Floyd die in mei werd verstikt door een agent in Minneapolis, voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten. 

Breonna's Law

Burgemeester van Louisville, Greg Fischer, kondigde ook politiehervormingen aan die soortgelijke situaties in de toekomst moeten voorkomen. Zo zou er voortaan een schriftelijke toestemming moeten zijn van een leidinggevende alvorens agenten een huiszoeking mogen uitvoeren. Daarnaast zou er een waarschuwingssysteem komen voor agenten die van buitensporig geweld werden beschuldigd.

Eerder voerde Louisville al een wet in die no-knock huiszoekingen officieel verbiedt, de zogenaamde "Breonna's Law". 

(Lees verder onder de foto)

usage worldwide

"Dit is nog maar het begin"

Fischer kondigde de maatregelen dinsdag aan tijdens een persconferentie, waar hij zich richtte tot Tamika Palmer, Taylor's moeder. "Ik kan me de pijn van mevrouw Palmer niet voorstellen." 

"Hoe belangrijk vandaag ook is, dit is nog maar het begin om gerechtigheid voor Breonna te krijgen", aldus Palmer, die reeds klacht indiende tegen de drie betrokken politieagenten. Er is nog geen aanklacht tegen de agenten, maar de procureur-generaal zou binnenkort de resultaten van het gerechtelijk onderzoek vrijgeven. 

Een betrokken politieagent werd ontslagen wegens buitensporig geweld en onverschilligheid over Taylor's dood. De twee anderen werden geschorst en overgeplaatst. 

Meest gelezen