Matthieu Bonne een dag na zijn heroïsche zwemtocht: "Het is alsof er 20 trams over me gereden zijn"

Een duidelijk vermoeide Matthieu Bonne wou graag aan Radio 2 West-Vlaanderen vertellen hoe hij zich voelde, de dag na zijn unieke zwemtocht. Hij zwom de hele Belgische kust af, 67 kilometer, in iets meer dan 23 uur. “Ik ben erg moe en alles doet pijn. Ik besef ook nog niet wat er allemaal gebeurd is onderweg. Het zal nog even tijd vragen.”

De ultrazwemmer was dodelijk vermoeid na zijn prestatie, maar had ook niet veel geslapen. “Ik was vannacht al om 5.00 uur wakker. Je denkt erover na en de scenario’s spelen zich allemaal weer af. Waanzinnig gewoon.”

Het was de tweede keer dat Bonne probeerde om de kustlijn af te zwemmen. “Ik wist dat ik het kon. Daarom wou ik het snel opnieuw doen. We hebben ook veel geleerd uit die eerste poging. Ik had iets te bewijzen tegenover mezelf en de zee.” Bonne is nu de eerste zwemmer die erin slaagde en komt ook terecht in het Guinnes Book of Records.

Pittige nacht

Het zag er op een bepaald moment niet zo goed uit. “’s Nachts had ik veel problemen. Ik had het koud, kon niet meer eten en kon niet goed meer ademhalen. Maar het team aan boord van mijn begeleidingsboot heeft me erdoor getrokken." Ook de vele supporters langs de kant gaven hem veel moed. “Overal kwamen mensen kijken, zelfs ’s nachts. Echt geweldig.”

Bonne zamelt met zijn unieke prestatie ook geld in voor het goede doel Make-A-Wish. “Mensen kunnen nog altijd storten. Ik sta helemaal achter de werking. Een droom hebben is belangrijk.”

Meest gelezen