Medailles voor hoffelijke fietsers: "gebruik je arm als richtingaanwijzer, zoals we vroeger leerden"

De Fietsersbond en de provincie Antwerpen hebben woensdagochtend medailles en sleutelhangers uitgedeeld aan fietsers die zich hoffelijk gedragen. Ze doen dat omdat de week van de mobiliteit start, en het is meteen ook de lancering van hun "Fietsvriendelijk"-campagne.

Aan het stadspark in Antwerpen hebben de Fietsersbond en de provincie Antwerpen vanmorgen een actie gehouden om fietsers aan te sporen om hoffelijk te zijn. Wie het goed deed, kreeg een medaille en een sleutelhanger. De actie is de start van een "Fietsvriendelijk"-campagne.

"We lanceren elke week een video rond een thema dat irritatie opwekt bij fietsers", vertelt Wies Callens van de Fietsersbond. "Deze week leggen we de focus op het blokkeren van de doorgang aan kruispunten. Het is belangrijk om op een goede manier te wachten aan een verkeerslicht en zo genoeg ruimte te geven aan de fietsers die je kruisen vanuit de andere richting." 

Armen als richtingaanwijzers

"We willen de fietsers ook aansporen om weer armgebaren te gebruiken", zegt Luk Lemmens (N-VA) van het provinciebestuur. "Vroeger leerde je op school dat je je rechterarm moet uitsteken als je naar rechts afdraait, en dat je je vuist naar boven moet steken als je gaat stoppen. Dat zijn kleine dingen die het voor iedereen aangenamer zullen maken om te fietsen."

Meest gelezen