Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse miljardair slaagt in zijn opzet: zijn vermogen van 8 miljard dollar tot nul herleiden terwijl hij leeft

Chuck Feeney, een 89-jarige Amerikaanse miljardair, heeft er bijna 40 jaar over gedaan om te slagen in zijn opzet: zijn hele vermogen uitgeven terwijl hij leeft. Maar voor alle duidelijkheid: zijn leven is nooit een braspartij geweest. Zijn miljarden waren bestemd voor goede doelen, want "leven om te geven" is zowat zijn motto. Feeney zegt heel gelukkig te zijn dat hij met eigen ogen heeft kunnen zien wat er met zijn opgebouwde kapitaal werd en wordt gedaan.  

8 miljard dollar had Charles "Chuck" Feeney, een vermogen dat hij verwierf met de verkoop van de aandelen van zijn bedrijf Duty Free Shoppers, dat wereldwijd ruim 400 vestigingen heeft.

Sinds 1982 probeerde hij dat enorme fortuin kwijt te raken door het te schenken aan allerhande goede doelen. Hij investeerde in racisme- en armoedebestrijding, onderwijs, technologie, politieke campagnes en mensenrechten. Zijn geld werd onder meer gebruikt om de gezondheidszorg in Vietnam te moderniseren en om het vredesproces in Noord-Ierland vorm te geven. 

Chuck Feeney was zelf van Ierse origine. Hij groeide op in een bescheiden gezin, en nam deze raad van zijn moeder ter harte: dat delen gelukkig maakt. 

Zoveel leuker om te geven terwijl je leeft dan wanneer je dood bent

Om zelf plezier te beleven aan dat delen, om zijn vermogen niet in een nalatenschap over te dragen, maar het nog tijdens zijn leven weg te geven. "Ik zie weinig reden om het geven uit te stellen als er zoveel goeds kan worden bereikt door goede doelen te steunen", zegt hij aan het Amerikaanse zakenblad Forbes. "Bovendien is het veel leuker om te geven terwijl je leeft dan om te geven wanneer je dood bent."

Na bijna 40 jaar slaagde hij er deze week eindelijk in om ook zijn laatste centen weg te geven. Om dat moment te vieren, belegde hij een korte (wegens corona online) ceremonie waarin hij zijn liefdadigheidsorganisatie plechtig ophief.

En moet de 89-jarige weldoener nu zelf zijn laatste levensjaren in armoede slijten? Dat nu ook weer niet. Hij had nog wel een spaarpotje ter waarde van zo'n 2 miljoen dollar opzijgezet voor zijn pensioen. Maar ook daarmee zal hij wellicht niet al te kwistig omspringen, want Feeney houdt al zijn leven lang een sobere levensstijl aan. Hij woont in een bescheiden appartement in San Francisco en als hij het vliegtuig neemt, dan reist hij in economy class.

Meest gelezen