Foto: Radio 2

Muurschilderingen uit Tweede Wereldoorlog ontdekt in school in Meerhout

In basisschool De Duizendpoot in Meerhout zijn restanten gevonden van muurschilderingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt zijn. Ze waren verstopt achter het schoolbord en het prikbord in een klaslokaal dat binnenkort wordt afgebroken. “Het zijn goed bewaarde tekeningen van de bevrijding, die geschilderd zijn door een Britse soldaat”, vertelt archivaris Bram Dierckx. 

De muurschilderingen zijn aangebracht door een geallieerde Britse soldaat, vertelt Bram Dierckx. “Ze kwamen tevoorschijn toen het prikbord en het schoolbord in de klas werden verwijderd omdat de school wordt verbouwd. De schilderingen zaten al jaren verstopt en niemand was er zich nog bewust van. Een tijdje geleden is er wel een foto opgedoken van de klas na het einde van de Tweede Wereldoorlog met de intacte muurschilderingen. Jammer genoeg is de volledige muurschildering niet meer zichtbaar omdat het in de loop der jaren meerdere keren overschilderd werd.”

De schilderingen zijn ludiek en cartoonesk. “Zo is er een portret van een vrouwelijke vrijwilligster van het Britse leger. Het zijn allemaal Britse en Schotse oorlogsfiguren. De muurschilderingen zijn gemaakt in 1944 door de bevrijders van Meerhout. Ze zijn allemaal ondertekend door een Brit. Dat is een enorm grote meerwaarde. Nu weten we namelijk welke soldaat het geschilderd heeft en ook zijn eenheid en adres hebben we kunnen vinden op de muurschildering”, zegt Dierckx.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Radio 2

Zoektocht naar familie soldaat door leerlingen

“De schoolgebouwen werden tijdens de oorlog gebruikt door het leger”, vertelt Dierckx. “Eerst hebben er Duitsers gezeten, na de bevrijding ook Britten en Schotten. De schilder kunnen we linken aan de 78ste compagnie. Zij waren sterk aanwezig in onze regio om bruggen opnieuw op te bouwen die eerder door de Duitsers opgeblazen waren. Nu is er een leerkracht aan de slag gegaan om samen met haar leerlingen de familie van de schilder te zoeken.”

Muurschilderingen worden niet bewaard

Je kan de muurschilderingen jammer genoeg niet in het echt bewonderen. “De school is momenteel een bouwwerf. De oude schoolgebouwen zullen begin november afgebroken worden en er komt een nieuwbouw. We doen er nu alles aan om het verhaal te bewaren op beeld en te documenteren. Maar de muur uitbreken is te moeilijk”, aldus Dierckx.

Foto: Radio 2
Foto: Radio 2

Meest gelezen