Unsplash

Nachtleven lijdt sterk onder corona: "Dringend financiële steun nodig om meer faillissementen te voorkomen"

Het nachtleven in de provincie Antwerpen lijdt sterk onder de coronacrisis. Gisteren kondigde discotheek Highstreet 2.0 in Hoogstraten al het faillissement aan. Ondernemer Wim Van der Borght voorspelt dat er nog clubs zullen volgen. "Onze eigen buffers zijn niet oneindig. We hebben dringend meer financiële hulp nodig", zegt hij bij Radio 2 Antwerpen. 

De coronapandemie hakt diep in op het nachtleven, ook bij de discotheken in de provincie Antwerpen. Gisteren kondigde discotheek Highstreet 2.0 in Hoogstraten nog het faillissement aan. Anderen zullen dat voorbeeld waarschijnlijk volgen, voorspelt ondernemer Wim Van der Borght bij Radio 2 Antwerpen. 

Faillissement geen verrassing

Van der Borgt is eigenaar van een heleboel Antwerpse horecazaken, waaronder de drie discotheken Club Vaag, Club Lima en Roxy. Hij betreurt de huidige situatie. "Wij collega's leven met elkaar mee, er is veel solidariteit. Jammer genoeg kwam het nieuws over Highstreet totaal niet als een verrassing."

Perspectief en financiële steun

De sector mist perspectief. Discotheken zijn verplicht te sluiten, tenzij ze tijdelijk andere activiteiten organiseren. De zaak omtoveren tot café of restaurant is bijvoorbeeld wel toegelaten. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Dit kost ons iedere week geld. De steunmaatregelen zijn niet voldoende.

Wim Van der Borght, Antwerpse ondernemer

Het is niet duidelijk hoe lang de clubs een sluiting nog zullen volhouden. "Dit kost ons iedere week geld", verklaart Van der Borght. "De steunmaatregelen zijn dan zeker niet voldoende. We worden aangewezen op onze eigen buffers, maar die zijn niet oneindig. Totdat we perspectief krijgen, is er dringend meer financiële hulp nodig."

Onvoldoende aandacht

Men kan wel begrip opbrengen voor de huidige coronamaatregelen, maar de sector betreurt een gebrek aan aandacht.  "De gezondheid is natuurlijk belangrijk", verklaart Van der Borght. "Langs de andere kant is het nachtleven een nodige uitlaatklep voor onze jongeren. Toch staat dat nergens op de agenda en wordt er gedaan alsof er niets aan de hand is."

Een gevolg van de gesloten nachtclubs zijn illegale feestjes die steeds meer opduiken. "Dat keur ik volledig af, maar ik begrijp het wel", aldus Van der Borght. 

Meest gelezen