Summer Bash

78 West-Vlaamse jongeren besmet geraakt in het Portugese Albufeira: "Aantal besmettingen is nu stabiel"

Er zijn al 78 West-Vlaamse jongeren besmet geraakt in de Portugese badplaats Albufeira. Ze komen uit Zuid en Midden-West-Vlaanderen. Veel van de jongeren namen deel aan het Summer Bash-kamp. Het aantal besmettingen blijft stabiel, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Na een Summer Bash-kamp in de Algarve in Portugal zijn al 78 West-Vlaamse jongeren besmet. Ook heel wat groepjes jongeren die los van het kamp huisjes huurden in de regio blijken besmet.

De jongeren zijn studenten tussen 18 en 23 jaar. Gisteren raakte bekend dat er een groep uit Tielt besmet raakte, vanmorgen ook een tiental jongeren uit Waregem. Burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem (CD&V) is teleurgesteld. “Ik vermoed dat ze het niet zo nauw genomen hebben met de maatregelen en er duchtig op los gefeest hebben.” De jongeren zitten in quarantaine en worden opgevolgd. 

Moeilijk opspoorbaar

Het cijfer lijkt nu stabiel, maar sommige van die jongeren moeten zich nog voor een tweede keer laten testen op het coronavirus. Er kunnen dus nog positieve gevallen bijkomen. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is opgelucht, maar voorzichtig positief. “Ik hoop dat we de volgende dagen hetzelfde horen. Het bewijst ook dat het systeem werkt.”

Het gaat vooral over jongeren rond de leeftijd van 18 jaar, die binnenkort gaan studeren. Daarom lichtte de gouverneur ook verschillende hogescholen en universiteiten in. "Zij moeten alert zijn voor wanneer deze jongeren aan hun studies beginnen."

Ik vrees dat een derde van onze jongeren besmet gaan zijn

Organisator Jordy S'Jongers

Organisator Jordy S'Jongers van Summer Bash is hard geschrokken. "Wij organiseren alles voor hen. Vlucht, vervoer, accommodatie en uitstapjes. We doen dat op veel manieren coronaproof, we werkten daarvoor ook in bubbels. Dat is de hele zomer goed gelukt met meer dan 1.000 jongeren. Tot nu dus … "

Het is opvallend dat er veel West-Vlamingen besmet zijn. "Dat waren veel jongeren die niet deelnamen aan ons kamp, maar wel in de buurt waren. Zij hielden zich niet aan de bubbels", denkt S'Jongers. 

S'Jongers doet een oproep aan alle jongeren die in Albufeira waren tussen 2 en 12 september. "Ga in quarantaine, zelfs als je negatief hebt getest. Ik vrees dat een derde van onze jongeren gaan besmet zijn. Het zal nog meer zijn, want er waren dus ook nog veel jongeren hier die niet met ons mee zijn." 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen