Archieffoto
AFP or licensors

"Longen doen pijn en ik ben verward": ook coronapatiënten die nooit in ziekenhuis lagen, kunnen nog maanden last hebben

Coronapatiënten die nooit in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen maanden na hun besmetting nog steeds hulpbehoevend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek waar de universiteit van Hasselt aan heeft meegewerkt. Bijna 1 op de 3 van de 210 ondervraagde patiënten zegt drie maanden na de besmetting nog steeds hulp nodig te hebben bij dagelijkse activiteiten. Opvallend: het gaat om relatief jonge mensen.

Patty Van Deuren is 48 en werd in maart ernstig ziek na een coronabesmetting. Toch werd ze nooit opgenomen in het ziekenhuis. "Ik kampte wekenlang met ademnood, ik had het gevoel dat mijn longen gingen scheuren", vertelt ze. "Maar blijkbaar was mijn saturatiewaarde, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, nog aanvaardbaar en kon ik dus niet naar het ziekenhuis."

Mijn longen doen ook af en toe nog pijn, ik ben verward, vergeetachtig... 

Patty Van Deuren

Nu, een half jaar later, is Patty nog steeds niet helemaal genezen. "Het gaat al een pak beter, maar ik ben nog altijd snel vermoeid. Huishoudelijke taken die ik vroeger op een halve dag tijd klaar kreeg, moet ik nu spreiden over drie dagen. Mijn longen doen ook af en toe nog pijn, ik ben verward, vergeetachtig...  Mijn herstelproces gaat extreem traag."

Bekijk hieronder de getuigenis van Patty over haar coronabesmetting:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Ook de 38-jarige Katia Crab uit Herk-De-Stad raakte midden maart besmet met het coronavirus, maar werd niet opgenomen in het ziekenhuis. “Ik had geen koorts dus dat bleek toen niet nodig. Nochtans had ik een zware longontsteking, ik kon amper bewegen of zelfs eten.” Na een revalidatie van zes maanden is Katia nog steeds niet hersteld. “De helft van mijn longblaasjes zijn beschadigd en ik heb hartproblemen. Naar de winkel gaan kost me achteraf nog steeds uren rust. Ik ben nochtans altijd sportief geweest en ik heb geen onderliggende problemen. Wat juist de oorzaak is en of ik ooit nog volledig zal herstellen, kan niemand me vertellen. Dat is heel beangstigend.”

Wat juist de oorzaak is en of ik ooit nog volledig zal herstellen, kan niemand me vertellen. Dat is heel beangstigend

Katia Crab

Net als Patty en Katia zitten er nog enkele honderden Vlamingen in deze situatie. De universiteit van Hasselt heeft samen met de universiteit van Maastricht, het Longfonds Nederland en het Nederlands kenniscentrum voor chronische longaandoeningen Ciro 210 van deze coronapatiënten bevraagd. Bijna 1 op de drie van de ondervraagden zegt drie maanden na de besmetting nog steeds volledig of in grote mate afhankelijk te zijn van anderen bij dagelijkse activiteiten.

"Het gaat hierbij over doodgewone zaken zoals boodschappen doen, koken, zich aan- en uitkleden of wassen", zegt professor Chris Burtin van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan de UHasselt.

Dit bewijst nog eens hoe groot de schade is die het coronavirus kan aanbrengen aan het lichaam

Chris Burtin, professor revalidatiewetenschappen (UHasselt)

"Veel van deze patiënten voelen zich niet begrepen, ze hebben het moeilijk om aandacht te krijgen voor hun situatie. Ze worden door de maatschappij gezien als mensen die de ziekte mild hebben doorgemaakt, omdat ze nooit in het ziekenhuis hebben gelegen. Maar hun symptomen waren wel heel ernstig."

De onderzoekers benadrukken dat het gaat over een relatief jonge en gezonde groep patiënten. "De gemiddelde leeftijd ligt op 41 jaar, mensen die voor de besmetting vrijwel geen zorgbehoefte hadden. Dat maakt deze resultaten nog opvallender", zegt professor Burtin.

"Als je kijkt naar hoe afhankelijk deze patiënten zijn van anderen voor zorg, dan scoren ze even slecht als patiënten met ernstige chronische aandoeningen. Dat is niet normaal voor zulke jonge patiënten. Dat bewijst dat de schade die het coronavirus aan het lichaam kan aanbrengen zeer groot is", besluit professor Burtin.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen