Bestond er compromitterende informatie over ex-premier Rajoy en wist hij van de geheime politieoperatie om die informatie te vernietigen?

Partij van Spaanse ex-premier Rajoy weer in nauwe schoentjes: geheime politiemacht moest corruptiebewijzen vernietigen

Twee jaar na de veroordeling wegens illegale partijfinanciering hangt de Spaanse Volkspartij (Partido Popular) een nieuw schandaal boven het hoofd. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, destijds in handen van de Partido Popular, werd een geheime politiemacht opgezet om bewijzen van corruptie tegen hooggeplaatste partijleden te vernietigen. De partij verrijkte zich dus niet alleen met zwart geld, ze misbruikte ook de macht om die corruptie te verdoezelen.

Het nieuwe schandaal, waarover de Spaanse kranten al een week lang pagina's volschrijven en "Operatie Kitchen" ("Keuken") wordt genoemd, kon op geen slechter moment komen voor de Partido Popular. Met de nieuwe voorzitter Pablo Casado Blanco probeert de oppositiepartij het juk van het verleden, de jaren van corruptie en de recente verkiezingsnederlagen, van zich af te gooien. De PP richt tegenwoordig haar pijlen op het coronabeleid van de linkse minderheidsregering en hoopt dat een onderzoek naar corruptie bij regeringspartij Unidas Podemos de regering zal verzwakken.

Maar het eigen verleden blijft de PP achtervolgen. En in het bijzonder de geest van Luis Bárcenas, de voormalige penningmeester van de partij en de spilfiguur in het corruptieschandaal dat in 2018 premier Mariano Rajoy zijn kop kostte. Bárcenas beheerde twee decennia lang een zwarte partijkas en werd in 2018 tot 33 jaar cel en een miljoenenboete veroordeeld.

Luis Bárcenas beschikte over heel wat compromitterende informatie, die toplui van de partij kennelijk maar al te graag wilden vernietigen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spioneren met overheidsgeld

Een man dus die ontzettend veel wist over de corruptie binnen de partij en de betrokkenheid van hooggeplaatste partijleden. Informatie waarover de top van de partij kennelijk vond dat die niet naar buiten mocht komen, want, zo blijkt uit gerechtelijke documenten, vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken werd in de eerste helft van de jaren 2010 een geheime politiemacht opgezet om Bárcenas te bespioneren en erachter te komen waar hij al die compromitterende informatie bewaarde. Om ze uiteindelijk te kunnen ontvreemden en vernietigen.

Bárcenas had op dat moment alle banden met de partij al verbroken en werd dus als een belangrijke bedreiging voor de partij beschouwd. Die geheime politiemacht - bestaande uit gepensioneerde agenten - zou bovendien betaald zijn met overheidsgeld uit het budget van Binnenlandse Zaken of althans die belofte hebben gekregen. Zo zou de toenmalige chauffeur van Bárcenas, een van de mannen die hem moesten bespioneren, 2.000 euro per maand beloofd zijn en de mogelijkheid om terug te keren naar de politie.

"Operatie Kitchen", genoemd naar een informant die "de kok" wordt genoemd, legt bloot dat de Partido Popular niet alleen verrot was door corruptie, maar ook dat de partij de macht misbruikte om die corruptie te verdoezelen. De Spaanse justitie spitte de zaak uit na de arrestatie van een politiecommissaris in 2017. De voormalige nummer twee van het ministerie van Binnenlandse Zaken legde al bekentenissen af en is van plan de rechter "alles te vertellen wat ik weet".

Het corruptieschandaal waarvoor de PP in 2018 werd veroordeeld, kostte de kop van premier Rajoy (r.) en bracht de socialist Pedro Sánchez (l.) in het zadel.

Sluitende bewijzen

In deze nieuwe zaak worden enkele toplui van de Partido popular geviseerd, zoals de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz en ex-minister van Defensie Maria Dolores de Cospedal. Tegen Diaz heeft het Spaanse parket naar eigen zeggen "omvangrijke en sluitende bewijzen". Maria Dolores de Cospedal zou een van de partijleden zijn die in de documenten van Bárcenas vernoemd wordt en dus redenen zou gehad hebben om die documenten te laten vernietigen.

Maar de zaak kan ook ex-premier Mariano Rajoy in nauwe(re) schoentjes brengen. Ook over hem zou Bárcenas compromitterende informatie (gehad) hebben. Werd de spionage-operatie vanuit Binnenlandse Zaken in de eerste plaats opgezet om zijn vel te redden? En was hij op de hoogte van de operatie en het feit dat die met overheidsgeld gefinancierd zou zijn geweest? Regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos willen in elk geval dat er naast het gerechtelijk onderzoek ook een parlementair onderzoek komt. Pablo Casado Blanco van zijn kant probeerde zich deze week met alle macht te distantiëren van het tijdperk-Rajoy.

Meest gelezen