Videospeler inladen...

Tot zes jaar cel voor aanslagen in het Antwerpse drugsmilieu

Vijf jonge mannen krijgen celstraffen tot zes jaar voor een reeks aanslagen in het drugsmilieu van Antwerpen, begin vorig jaar. Dat heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen beslist. Het gaat onder meer om het in brand steken van auto's, het beschieten van een woning en het gooien van een granaat in de buurt van het Antwerpse Park Spoor Noord.

De aanklachten waarvoor de mannen terecht stonden, waren niet min: vernieling door ontploffing van een gebouw met het vermoeden van menselijke aanwezigheid bij nacht, drugshandel in vereniging, brandstichting bij nacht, vernieling van voertuigen, brandstichting, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. 

De rechter noemde de feiten "ronduit verwerpelijk" en zei dat de mannen, die tussen de 19 en 27 zijn, een "volstrekt gebrek aan normbesef" hebben en een "erg criminele ingesteldheid." Volgens de rechter hadden de aanslagen veel erger kunnen uitdraaien. "Dit zorgt voor een angstgevoel in de samenleving", klonk het. 

Zelf hadden de verdachten een paar aanslagen toegegeven, maar ze zeiden dat ze op eigen houtje handelden, en dat het om een conflict tussen twee families ging dat niks met drugs te maken had. Volgens de rechtbank was dat volstrekt ongeloofwaardig: "Door de vele feiten en de bredere context bestaat het vermoeden dat de verdachten actief waren in het drugs- en wapenhandelmilieu."

Het proces ging nu alleen over de aanslagen die de vijf verdachten zelf hadden uitgevoerd. Over de feiten waar ze slachtoffer van werden, komt later nog een proces.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen