Universiteit Antwerpen start academiejaar in code oranje

De Universiteit Antwerpen heeft beslist om het academiejaar te starten in code oranje. “Het is zo dat code oranje in het hoger onderwijs eigenlijk niet zo erg is. Practica zijn nog altijd mogelijk, maar studenten zullen wel met minder in de aula zitten”, vertelt rector Herman Van Goethem in “Start Je Dag” bij Radio 2 Antwerpen. 

Maandag start het nieuwe academiejaar. “Wij hebben 22.000 studenten. Door de stijgende coronabesmettingen willen wij de circulatie van de studenten in de stad tijdelijk verminderen. Hopelijk kunnen we zo de verspreiding van het virus tegen gaan”, vertelt Herman Van Goethem, de rector van de Universiteit Antwerpen. 

We staan klaar voor code oranje. Hopelijk duurt het maar enkele weken.

Rector Herman Van Goethem

“In code oranje mag maar één vijfde van de aula gevuld zijn. Alle practica kunnen wel doorgaan. En voor de hoorcolleges gaan we met beurtrollen werken.  We hebben intussen een “blended learning”-model uitgewerkt dat een combinatie is van online onderwijs en face-to-face onderwijs. We staan klaar voor code oranje. Hopelijk duurt het maar enkele weken”, zegt Van Goethem.

"Prijs die jongeren betalen"

Op dit moment geldt code geel voor de Vlaamse onderwijswereld. De Universiteit Antwerpen heeft zelf de beslissing genomen om over te gaan naar een code oranje, vertelt Van Goethem. “De besmettingen zitten onder de jongeren. Wij kunnen zelf op vrijwillige basis naar code oranje gaan. Het is momenteel ernstig genoeg en het is niet aan de overheid om alles op te leggen. Zo nemen sommige bedrijven ook strengere maatregelen. We weten dat het een prijs is die de jongeren moeten betalen.”

De universiteit verzekert de studenten dat het kwaliteitsvol onderwijs zal blijven aanbieden. “We hopen ook dat we met onze maatregelen kunnen helpen om het secundair onderwijs te sparen van een strengere code. We willen niet dat de hogere jaren secundair onderwijs geen of minder les krijgen”, aldus Van Goethem. 

Meest gelezen