Videospeler inladen...

Drie van de vijf universiteiten starten academiejaar in code oranje, meeste hogescholen houden code geel aan

De universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt starten het academiejaar in code oranje. Dat hebben de rectoren van de universiteiten vanmorgen aangekondigd. "Ook dan kunnen we onze studenten kwaliteitsvol onderwijs aanbieden." KU Leuven en de VUB starten voorlopig in code geel. Ook de meeste hogescholen laten weten dat ze volgende week in code geel starten.

In principe mag het hoger onderwijs in Vlaanderen starten onder code geel, met halfvolle aula's. Maar de universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt nemen al strengere maatregelen. 

Code oranje voor de universiteiten, dat betekent dat er nog altijd lessen doorgaan op de campus, maar met een mindere bezetting. De capaciteit van de aula's wordt tot twintig procent beperkt en daardoor zullen heel wat studenten online leskrijgen.

"Ook dan kunnen we onze studenten kwaliteitsvol onderwijs aanbieden", zegt Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. Alle practica kunnen doorgaan, met afstand en mondmasker.

"Jammer"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt  de beslissing van de verschillende universiteiten vooral jammer voor de eerstejaarsstudenten. 

De minister rekent erop dat de universiteiten en de hogescholen in de mate van het mogelijke contactonderwijs aanbieden aan de eerstejaarsstudenten. 

Bekijk hier de reactie van minister Weyts en lees eronder verder voor de maatregelen per universiteit:

Videospeler inladen...

Universiteit Antwerpen

De coronacijfers schieten opnieuw in de lucht. Vooral bij twintigers neemt het aantal infecties sterk toe. "De Universiteit Antwerpen heeft 22.000 studenten. Wanneer wij de circulatie van onze studenten verminderen is dat een belangrijke bijdrage om te proberen de besmettingen naar omlaag te krijgen", aldus Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. 

De universiteit wil zo de verantwoordelijkheid opnemen en bijdragen aan de preventie. Ze hoopt te voorkomen dat jongvolwassen hun ouders en grootouders besmetten. Daarnaast wil de universiteit ervoor zorgen dat het secundair onderwijs operationeel blijft in code geel. "De impact van code oranje is immers groter voor het secundair dan voor het hoger onderwijs."

UHasselt

De interne planning van de UHasselt was al langer gericht op een start van het academiejaar in code oranje. "Wij vragen ons al weken af of het verantwoord is om te starten in code geel. We maken ons zorgen over de evolutie van de curve", vertelt Luc De Schepper, rector van de UHasselt. 

De bezorgdheid om het secundair onderwijs speelt minder mee door de minder stedelijke context. 

De Schepper vertelt ook nog dat code oranje minstens enkele weken zal blijven. "We gaan ervan uit dat dit voor onbepaalde duur is. Voor het eerste semester."

Universiteit Gent

Ook de Universiteit Gent heeft laten weten dat ze onder code oranje starten. "We zijn het aan onszelf, aan elkaar en ten aanzien van de hele maatschappij verplicht om de veiligheid on campus maximaal te garanderen", zegt rector Rik Van de Walle.

Code oranje zal voorlopig gedurende vier weken van kracht blijven. 

(Lees verder onder tweet)

KU Leuven

Bij de KU Leuven verandert er voorlopig niets, maar ze houden de situatie wel in de gaten. De universiteit start het academiejaar dus in code geel. 

Aangezien de universiteit campussen in verschillende regio's heeft, wordt dit per regio opgevolgd. Het kan dus zijn dat een bepaalde campus overschakelt naar code oranje en de anderen niet. 

Thomas More, dat deel uitmaakt van de associatie KU Leuven, volgt het op dezelfde manier op. 

VUB

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start met code geel. Maar na de eerste lesweek schakelt de Brusselse universiteit over op code oranje, laat de universiteit weten in een persbericht.  De onthaalmomenten gaan dus door zoals normaal. 

"Dit laat de decanen, docenten en ondersteunend personeel  toe hun studenten klaar te maken voor de start van hun nieuwe studiejaar in deze tijden van corona", luidt het . Rector Caroline Pauwels zegt dat "essentieel is voor ons pedagogisch project, zeker voor nieuwe studenten.”

Hogescholen

De meeste hogescholen, waaronder Artevelde, AP Hogeschool, HOGENT, Howest, Karel de Grote Hogeschool, Odisee, Vives, UCLL, PXL en Thomas More blijven in code geel. Zij geven bijna allemaal aan dat ze veel belang hechten aan het verwelkomen van nieuwe studenten. 

De meeste scholen willen de procedure van de Vlaamse overheid volgen. Daarbij houdt de Risk Assessment Group (RAG) in de gaten in welke regio's een verhoogde waakzaamheid nodig is. De lokale crisiscel beslist of scholen moeten overgaan naar een andere kleurcode. Scholen hebben maximaal twee weken om maatregelen te nemen. 

Bekijk hieronder wat de verschillende codes betekenen voor universiteiten en hogescholen. 

Code groen geldt pas als er een vaccin is of voldoende groepsimmuniteit in de samenleving. De situatie zou dan in principe weer zo zijn als voor de uitbraak van de epidemie. Daar zitten we nog lang niet.

Bij code geel wordt er maximaal les gegeven op de campus, in combinatie met afstandsonderwijs online. 

Universiteiten

  • Aulaeen op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf plekken als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Lessen in een kleinere groepeen op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Practica en labo-oefeningenalle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

In de praktijk zou het dus kunnen dat studenten afwisselend naar de campus kunnen en thuis de lessen moeten volgen. 

Hogescholen

Voor hogescholen is de situatie wat anders. Daar zijn geen specifieke richtlijnen voor de lokalen, al is het duidelijk dat niet iedereen op hetzelfde moment les op de campus zal kunnen volgen. De circulatie van en naar de campus moet met minstens 25 procent verminderd worden. Lees: geen gigantische massa studenten die zich tegelijkertijd verplaatst. In de praktijk zal er dus een combinatie zijn van les op de campus en afstandsonderwijs online.

Op de campus zullen studenten een mondmasker moeten dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Bij code oranje wordt het aantal studenten op de campus fors teruggeschroefd.

Universiteiten

  • Aulaeen op de vijf plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt. Een situatie zonder mondmasker is hier niet meer mogelijk. 
  • Lessen in een kleinere groepeen op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf als studenten geen mondmasker dragen. 
  • Practica en labo-oefeningenalle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Hogescholen

Bij hogescholen mag maximaal 20 procent van de studenten op hetzelfde moment op de campus aanwezig zijn. Iedereen moet een mondmasker dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Er wordt maximaal ingezet op afstandsonderwijs. 

Bij code rood gaan we naar een situatie die lijkt op de lockdown in het voorjaar, waarbij er amper nog contact op de campus is. 

Universiteiten

  • Aulaniet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Lessen in een kleinere groepniet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Practica en labo-oefeningenalle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Hogescholen

Bij hogescholen mag maximaal 10 procent van de studenten op hetzelfde moment op de campus aanwezig zijn. Iedereen moet een mondmasker dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Er wordt maximaal ingezet op afstandsonderwijs. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen