Pixabay

Vanaf januari geen zwaar vrachtverkeer meer in Aalst tijdens spitsuur én vakanties

In Aalst mogen er geen zware vrachtvoertuigen van meer dan 7,5 ton het centrum binnen tijdens de spitsuren van de scholen. De beslissing werd genomen nadat er vorig jaar een jongetje om het leven kwam bij een ongeluk met een vrachtwagen. De tonnagebeperking geldt ook in vakantieperiodes zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Op de gemeenteraad van Aalst is er een beslissing genomen over de tonnagebeperking in de stad. Toen er vorig jaar in december een jongetje om het leven kwam na een aanrijding met een vrachtwagen beloofde de stad om zwaar vrachtverkeer te weren tijdens de schooluren. De plannen werden meermaals uitgesteld, maar 4 januari zou het zo ver zijn: dan gaat het verbod definitief in. 

Ook tijdens schoolvakanties

Het tonnageverbod geldt het hele jaar, ook tijdens de schoolvakanties. De stad wil daarmee alle verwarring voorkomen. Tijdens de spitsuren van de scholen mag het vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton niet binnen. Vrachtverkeer dat toch in de stad is, moet stilstaan en wachten met rijden tot het spitsuur gedaan is. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor bussen van De Lijn en de hulpdiensten. Leveringen die constant moeten gebeuren – zoals het gieten van beton – kunnen wel doorgaan. 

Uitstel

In een eerste versie van het plan werd er voorgesteld om vrachtverkeer vanaf 3,5 ton te weren, maar daar kwam het bestuur in april op terug omdat heel wat bestelwagens ook 3,5 ton wegen. Daarnaast liep de levering van de signalisatieborden vertraging op door de coronacrisis. “We zijn tevreden dat de beslissing eindelijk is genomen”, zegt Lander Wantens (Groen) van de oppositie. “We hopen dat het nu écht definitief is en dat het verbod niet meer wordt uitgesteld.” 

Van 7,5 naar 5,5?

“We vinden het heel goed dat de beperking het hele jaar zal doorlopen”, gaat Wantens verder. “Dat hadden we ook bij de start van de besprekingen gevraagd. We betreuren het wel dat er gekozen is voor een beperking vanaf 7,5 ton. We hadden graag vrachtverkeer vanaf 5,5 ton verboden, omdat we schoolomgevingen zo veilig mogelijk moeten maken. Als je voor 5,5 ton kiest, verdwijnen er toch nog een deel middelgrote vrachtwagens. Ook zij kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.”

De tonnagebeperking gaat op 4 januari van start. Als na een evaluatie blijkt dat vrachtwagens van 5,5 ton ook voor problemen zorgen, dan zal de oppositie het voorstel om de tonnage te verlagen opnieuw op tafel leggen.

Meest gelezen