VIVES

Aantal studenten VIVES stijgt: "Studenten kiezen voor zekere opleidingen door corona"

Hogeschool VIVES met vestigingen in Kortrijk, Roeselare, Torhout, Brugge en Oostende verwelkomt dit jaar ruim 15.000 studenten. Dat betekent een groei van ruim drie procent. Volgens algemeen directeur Joris Hinderyckx is er wel degelijk een corona-effect: studenten kiezen voor "zekere" opleidingen en raakten door de lockdown en de coronacrisis nog meer geïnteresseerd in sociaal agogisch werk.

De richting verpleegkunde in Kortrijk, Brugge en Roeselare was vorig jaar al aan het stijgen en ook dit jaar komen er een paar procenten bij. Daarmee is VIVES de grootste verpleegopleiding van Vlaanderen. Ook onderwijs stijgt een paar procenten. De STEM-opleidingen blijven ongeveer gelijk. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics en zijn dus opleidingen die techniek verbinden met wetenschappen en wiskunde. Ook het studiegebied handelswetenschappen blijft ongeveer gelijk. De twee sterkste groeiers zijn de studierichtingen sociaal agogisch werk in Kortrijk, die stijgen met 15 procent en biotechnologie in Roeselare stijgt met ruim 20 procent. 

Corona-effect

Volgens algemeen directeur Joris Hinderyckx speelt corona een rol in de keuze van de studenten: "Studenten denken altijd in het heden, biotechnologie is een primaire sector. Het heeft een verwantschap met gezondheidszorg, maar het heeft ook met voedingsmiddelen te maken, met tuinbouw, met landbouw, met dierenzorg. Anderzijds is er de opleiding sociaal-agogisch werk: het zijn ook moeilijke tijden voor jonge mensen. Er is veel minder sociaal contact, psychisch is het moeilijk, dat heeft nieuwe studenten blijkbaar geïnspireerd om voor de opleidingen sociaal werk, orthopedagogie enzoverder te kiezen. "

Code geel

VIVES start net als HOWEST in code geel. Dat betekent dat er 25 procent minder circulatie van studenten moet zijn op school. Het is dus nog niet volledig terug naar het fysieke onderwijs van vroeger. Praktijklessen van één op één kunnen blijven plaatsvinden, als het mondmasker wordt gedragen. Dat de kleine lokalen voor de helft mogen gevuld worden en dat dus de andere vijftig procent van de studenten de les volgt via streaming. De auditoria mogen maar voor 20 procent gevuld worden. VIVES maakt zich sterk dat onder zijn studenten ook geen besmette terugkeerders zijn uit Albufeira (Portugal).

Meest gelezen