Radio 2

Voormalig olympisch judoka schrijft boek voor jonge leiders

Exact twintig jaar na haar olympische medaille komt judoka Ann Simons met een boek voor de leiders van morgen. In “De zachte weg” - de Nederlandse vertaling voor "judo" - bundelt ze de lessen die ze leerde als topsporter en coach van jonge ondernemers. Het resultaat is er eentje met opvallend veel gelijkenissen. “In de sport is deelnemen belangrijker dan winnen. Ondernemen is dat ook. Onderweg is de weg”, stelt de Hasseltse voorop.

Na een podiumplaats op de Olympische Spelen van Sydney ging de Limburgse topsporter het gevecht van haar leven aan. “Plots bewandelde ik een weg zonder duidelijke tegenstander, zonder applaus en zonder podium”, vertelt Simons. “Ik wilde opnieuw iemand worden in de bedrijfswereld. Met andere woorden: iemand waar niemand op zit te wachten... Toch had ik het geluk om mijn leven lang kansen te krijgen. Dankzij de hulp van andere mensen maakte ik heel wat dromen waar. De ervaring en de tips die ik doorheen de jaren opdeed, gebruik ik nu om anderen te helpen.”

Ondernemend en ondersteunend leiderschap

De voormalige judoka kreeg de smaak van het ondernemen zelf al snel te pakken. Als oprichter van Wingmen begeleidt ze jonge ondernemers die onder de vleugels van de Cronos Groep een volgende stap willen zetten. “In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging stelde Jef de Wit, CEO en founder van Cronos, mij voor om een boek te schrijven. Een idee dat mij meteen prikkelde. Ik dacht na over de vraag wat ik de wereld te vertellen had. Het resultaat is een gids en een handleiding voor mensen die hun droom willen waarmaken, en voor mensen die anderen willen ondersteunen in het realiseren van die droom. Die twee vormen - ondernemend en ondersteund leiderschap - worden uitvoerig besproken aan de hand van zeven kleurenbanden die we kennen uit het judo.”

Als ondersteunend leider laat je die podiumplaats aan een ander
Ann Simons

"De zachte weg" van Simons was er eentje van het podium naar een plekje in de schaduw. “Als ondersteunende leider laat je die podiumplaats aan een ander. Zij moeten excelleren”, legt ze uit. “Eerlijk? Ik had nooit gedacht dat een positie achter de schermen - naast dat felbegeerde podium - me zo’n voldoening zou schenken. Maar ik vind het heerlijk om mensen vooruit te laten gaan. Als leider, maar evenzeer als moeder voor Ruben. Ik wil mensen ondersteunen in het najagen van hun dromen en in hun strijd voor een podiumplek. Al verliest een vos zijn streken nooit helemaal. Als ik na mijn uren ga lopen of fietsen, wil ik nog steeds de eerste zijn...”

Radio 2

Meest gelezen