Kano in Nigeria , archieffoto
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

13-jarige Nigeriaanse jongen veroordeeld tot 10 jaar cel voor beledigen Allah

In Nigeria is een jongen van 13 veroordeeld tot 10 jaar cel wegens godslastering. Het kind zou Allah beledigd hebben in een ruzie met een vriendje. De Nigeriaanse jongen werd in het noorden veroordeeld voor een shariarechtbank. De kinderrechtenorganisatie Unicef verwerpt de uitspraak: "De veroordeling van een kind is verkeerd". De organisatie vraagt aan de Nigeriaanse autoriteiten om de straf ongedaan te maken. 

In de staat Kano, in het noorden van Nigeria, is een jongen van 13 veroordeeld door een shariarechtbank. De jongen, Omar Farouq, zit momenteel in de cel en mag zelfs geen bezoek ontvangen, zegt zijn advocaat Kola Alapinni. 

Tijdens een ruzie met een vriendje zou de jongen Allah beledigd hebben. De jongen werd vorige maand veroordeeld. Op diezelfde dag en door diezelfde rechtbank werd ook de 22-jarige zanger Yahaya Sharif Aminu veroordeeld voor godslastering. De twintiger kreeg de doodstraf met ophanging, omdat hij in zijn muziek Allah beledigd zou hebben.  

Alapinni was advocaat van de zanger en kwam er toevallig achter dat er nog een jongen veroordeeld werd voor godslastering. Zo ging hij ook de 13-jarige Farouq verdedigen. De zanger kreeg heel wat media-aandacht, maar de zaak van Farouq bleef onder de radar.  Ondertussen springen ook verschillende mensenrechtenorganisaties voor Farouq in de bres. 

“In strijd met de Nigeriaanse grondwet”

“De straf van Farouq is in strijd met het charter over kinderrechten in de Nigeriaanse grondwet”, zei advocaat Alapinni aan CNN. De advocaat zei ook dat ze in beroep gingen tegen de uitspraak. Bovendien wordt "godslastering niet erkend door de Nigeriaanse wet. Het is in strijd met de grondwet van Nigeria."

Godslastering wordt niet erkend door de Nigeriaanse wet. Het is in strijd met de grondwet

Advocaat Farouq

De advocaat zei verder dat de mensen bang zijn om zich uit te spreken over deze zaak uit angst voor represailles. "Zo is de moeder van de 13-jarige Farouq naar een andere stad gevlucht, omdat een boze menigte haar huis had aangevallen na de arrestatie van haar zoon", aldus de advocaat.

Unicef uit "diepe bezorgdheid"

Ook kinderrechtenorganisatie Unicef verwerpt het vonnis van Farouq. "De veroordeling van dit kind tot tien jaar gevangenisstraf is verkeerd", verklaarde Peter Hawkins van Unicef Nigeria. De 13-jarige jongen zou volgens Hawkins ook fysieke arbeid moeten uitvoeren in de gevangenis.

"Het ontkent alle fundamentele onderliggende principes van kinderrechten die Nigeria heeft ondertekend", stond er nog te lezen. De kinderrechten organisatie van de Verenigde Naties heeft de plaatselijke Nigeriaanse autoriteiten gevraagd om de zaak opnieuw te bekijken en de straf ongedaan te maken.

De veroordeling van dit kind tot tien jaar gevangenisstraf is verkeerd

Unicef

Het noorden van Nigeria is voornamelijk islamitisch, het zuiden christelijk. In het noorden zijn er twaalf staten die het shariarechtssysteem volgen, het bestaat er naast het seculiere rechtssysteem.

Voor de shariarechtbank kunnen enkel moslims veroordeeld worden. Maar de uitspraak kan nog worden aangevochten bij seculiere rechtbanken en het Nigeriaanse hooggerechtshof. 

Kano in Nigeria, archieffoto

Meest gelezen