Apache moet artikel offline halen na klacht projectontwikkelaar: "Censuur die we moeten bestrijden"

Nieuwswebsite Apache heeft een artikel offline moeten halen na een klacht van Antwerpse projectontwikkelaar en lobbyist Erik Van der Paal. "Het gaat om een bijzonder gevaarlijke procedure waarbij het medium wordt gecensureerd", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). "We raden Apache aan om verzet aan te tekenen." 

Nieuwswebsite Apache heeft een artikel offline moeten halen na een klacht van lobbyist en projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Apache berichtte over een rechtszaak tussen twee vastgoedgroepen. Omdat Van der Paal persoonlijk in het artikel voorkomt, vindt hij dat zijn privacy geschonden is. 

Eenzijdig verzoekschrift

De projectontwikkelaar trok naar de Antwerpse rechtbank met een kortgeding en een eenzijdig verzoekschrift. Dat betekent dat de rechter een uitspraak mag doen zonder de tegenpartij te horen. In dit geval werd beslist dat Apache het artikel in kwestie offline moest halen. "Dat is een bijzonder gevaarlijke procedure", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). "Het nieuwsmedium kan zijn standpunt niet laten kennen, maar wordt toch gecensureerd." 

"Het nieuwsmedium kan zijn standpunt niet laten kennen, maar wordt toch gecensureerd." 

Pol Deltour, VVJ

Naar eigen zeggen moest Apache 5.000 euro betalen per dag dat ze het artikel zouden laten staan. "Over de reden waarom Erik Van der Paal ons dwingt het artikel offline te halen, mogen we niet communiceren",  staat te lezen op de website van Apache.

Publiek figuur

Van der Paal meent dat hij niet beschouwd mag worden als publiek figuur en dat hij dus een beroep mag doen op zijn privacy als burger. Media mogen dan niet zomaar over hem berichten, wat Apache in het artikel wel deed. De VVJ vindt dit bijzonder vreemd. "Van der Paal is een toplobbyist die heel actief is in de Antwerpse vastgoedsector", aldus Deltour. "Als zo iemand niet als publiek figuur beschouwd kan worden, dan blijven er nog weinig publieke figuren over." 

De VVJ wil de uitspraak van de rechtbank daarom bestrijden. Apache kan de beslissing volgens hen aanvechten via een zogenoemd derdenverzet. "Want Apache wordt gek genoeg nog beschouwd als derde in deze zaak", klinkt het. "We raden hen aan om dit verzet aan te tekenen en we zullen hen daarin volop steunen." De VVJ hoopt dat de rechter in derdenverzet de beslissing zal bijsturen. 

Tweede klacht

Het is al de tweede keer dat Van der Paal een klacht indient tegen het nieuwsmedium. Eerder deed hij dat nadat Apache een filmpje had gepubliceerd van een veelbesproken verjaardagsfeest in restaurant 't Fornuis, waar ook leden van het Antwerpse stadsbestuur aanwezig waren. Twee journalisten van Apache moesten hiervoor onlangs nog voor de rechtbank verschijnen.

Meest gelezen