Apple stuurt "blootstellingsmelding" voor de corona-app: "Maar die is vooral bedoeld voor Amerika"

Verschillende iPhone-gebruikers krijgen dezer dagen de melding dat ze mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. De melding zit in een nieuwe update van iOS, het besturingssysteem van de iPhone. "Het gaat om een ingebouwde app die voorlopig alleen gebruikt zal worden in de VS", zegt professor Bart Preneel (KU Leuven). Hij leidt de uitrol van de officiële Belgische corona-app. Dat gebeurt vanaf morgen bij een beperkt testpubliek van 10.000 personen. 

Voor heel wat iPhone-gebruikers was het even schrikken toen ze op hun toestel de volgende melding kregen: "Je iPhone kan je laten weten of je mogelijk bent blootgesteld aan Covid-19". Zij vreesden dat het toestel gegevens verzamelt en doorstuurt.

Gegevens worden niet verzameld

"Maar die vrees is niet echt nodig", zegt professor Bart Preneel (KULeuven) aan VRT NWS. Preneel heeft samen met zijn team onze Belgische corona-app ontwikkeld en is verantwoordelijk voor de uitrol ervan. "De melding die de mensen nu krijgen komt na een update van het iOS-besturingssysteem  van de iPhone. Het is eigenlijk een interne app van de iPhone die contactopsporing mogelijk maakt", legt Preneel uit.

Apple heeft die interne app een tijdje geleden in de VS gelanceerd om contactopsporing daar mogelijk te maken. Ze hebben dat gedaan - samen met Google die het Android-besturingssysteem beheert - omdat sommige Amerikaanse staten geen corona-app hebben. De interne app van Apple gebruikt de gegevens van de Amerikaanse gezondheidsinstanties en heeft geen toegang tot de data van Sciensano die bij ons alle gegevens verzamelt. "Wij gaan de contactopsporing doen met Coronalert, onze eigen app", zegt Preneel. 

Coronalert wordt morgen, na een vertraging van een paar weken, gelanceerd bij 10.000 willekeurig gekozen landgenoten. Zij zullen de app op voorhand kunnen testen. Tegen eind september zal Coronalert normaal gezien beschikbaar zijn voor iedereen.

Meest gelezen