Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verliest het "merk" Banksy z'n bescherming? 

De mysterieuze Britse graffitikunstenaar Banksy heeft zijn trademark of handelsmerk op het bekende graffitithema "De bloemengooier" verloren. Omdat hij anoniem is, kan hij niet formeel geïdentificeerd worden als de auteur van de afbeelding, zo oordeelde het Europese merkenbureau European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

Het werk dook in 2005 voor het eerst op op een muur in de Israëlische stad Jeruzalem. Het toont het beeld van een man met pet en deels bedekt gezicht die een boeket bloemen wegslingert. Het beeld refereert, in het land van het lang aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict, aan een stenengooier. In 2014 registreerde hij dat beeld als een handelsmerk.

Maar in 2018 vocht een Britse producent van wenskaarten, Full Colour Black, de merkbescherming aan. Het bedrijf wilde de afbeelding voor de eigen producten gebruiken en argumenteerde dat hij verkeerdelijk een handelsmerk deponeerde, want hij had niet de intentie om er producten van of diensten rond te verkopen.

De Europese merkenautoriteit oordeelt nu dat toen Banksy het handelsmerk neerlegde, hij duidelijk niet de bedoeling had te commercialiseren. De intellectuele rechten beschermen vereist dat Banksy zijn anonimiteit verliest, wat hem zou schaden. Bijgevolg kan hij "niet geïdentificeerd worden als de onbetwiste eigenaar van zulke werken", klinkt het.

Banksy heeft twee maanden om beroep aan te tekenen.

Meest gelezen