Premier Johnson wil eind oktober 500.000 testen per dag, maar geeft ruiterlijk toe: "Nu niet genoeg testcapaciteit"

De Britse regering van premier Boris Johnson ligt zwaar onder vuur, omdat blijkt dat er niet genoeg coronatests zijn. Dat heeft Johnson zelf toegegeven in het parlement. De voorbije weken is het aantal mensen dat zich wil laten testen op het virus zo snel gestegen, dat de Britse gezondheidszorg de vraag niet meer kan volgen. Johnson wil daarom dat alleen mensen met symptomen zich nog laten testen.

Premier Johnson heeft de Britten beloofd dat tegen eind oktober de testcapaciteit opgevoerd zal worden tot dagelijks 500.000. Maar het is allesbehalve zeker dat dat aantal gehaald wordt. "We doen er alles aan", zei Johnson in het parlement. "In een ideale wereld zou ik iedereen die het wenst, absoluut onmiddellijk een test gunnen."

De premier wees erop dat de testcapaciteit de voorbije twee weken al toegenomen was met 10%. Momenteel worden er dagelijks ongeveer 244.000 mensen getest op COVID-19. Bijna de helft dus van het beoogde aantal in oktober. 

BEKIJK hier hoe premier Johnson de huidige toestand schetst:

Johnson benadrukte ook dat hij geen tweede nationale lockdown wil. "Dat zou desastreus zijn voor dit land. Ik betwijfel ten zeerste dat we ons dit financieel kunnen veroorloven", klonk het stellig.

Eerder kreeg de Britse regering al bakken kritiek voor de aanpak met het testen. Mensen moeten urenlang rijden (tot 80 km verderop) om een testcentrum te bereiken en ze moeten dagenlang wachten op hun resultaat. 

Johnson wees erop dat sommige mensen zich laten testen zonder dat ze COVID-19-symptomen hebben. Hij kondigde aan dat vier nieuwe laboratoria, verspreid over het hele land, worden gebouwd en dat 300 medewerkers worden aangeworven.

Kranten reageren snoeihard

De kranten laten de testcrisis niet los. "De Tories testen niet", kopt de Daily Mirror. "Het testsysteem is in een staat van chaos, mensen worden weggestuurd bij testcentra, en dat terwijl de coronabesmettingen hun hoogste toppen bereiken sinds mei."

De Daily Mail vat samen: "We hebben gefaald. We hebben vijf maanden geleden gewaarschuwd dat er een crisis met testen zou komen, en nu moet de premier vol schaamte toegeven: "We redden het niet.""

En The Telegraph focust vooral op wie nu voorrang zal krijgen. Wie dus wél nog getest kan worden. Volgens de krant zouden de beschikbare testen vooral naar de ziekenhuizen, woonzorgcentra en de scholen gaan. En dat betekent dan ook dat mensen die niet op die prioriteitenlijst staan, gewoonweg niet getest kunnen worden, ook al hebben ze symptomen. 

Onderwijsbonden: "Hoe kon dit niet voorzien zijn?"

De meeste Britse kranten focussen op de gevolgen voor de scholen. Als het probleem met de testcapaciteit niet snel van de baan is, dreigen ze maar de helft van de tijd les te kunnen geven. Twee weken wel en twee weken niet. Door de lage testcapaciteit zitten zo'n 25.000 leerkrachten thuis, in afwachting van een test. Volgens The Guardian zit in sommige scholen zelfs 1 op de 5 leerkrachten thuis.

De Brits onderwijsvakbonden hebben intussen een brief gestuurd naar de premier, om hem persoonlijk te vragen om nu meteen actie te ondernemen. "Hoe kon dit niet voorzien zijn", is de teneur van de brief.

Volgens The Times overweegt de regering nu om pubs en restaurants vroeger te laten sluiten in zones met een hoge besmettingsgraad. Het sluitingsuur zou dan vervroegd worden naar 22 uur 's avonds.

Meest gelezen