Striptekenaar Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar

Striptekenaar Charel Cambré wint dit jaar de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs. De prijs is 10.000 euro waard en de winnaar krijgt ook een overzichtstentoonstelling in cultuurcentrum De Warande in Turnhout. Cambré is vooral bekend als tekenaar van de stripreeks Amoras, een spin-off van de Suske en Wiske-strips.

De Bronzen Adhemar wordt uitgereikt door Stripgids, het oudste striptijdschrift van Vlaanderen. De jury looft Cambré als een grafische alleskunner en iemand die met zijn tekenstijl een breed publiek aanspreekt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Met Charel Cambré bekroont de jury een veelzijdig auteur die als een echte voortrekker van de stripsector in Vlaanderen mag beschouwd worden", staat in het juryrapport. "Een stripmaker die mensen in de breedte aanspreekt en met Amoras een strip heeft gecreëerd die zijn plaats heeft in de stripgeschiedenis. Vraag hem het meest waanzinnige dat in je hoofd opkomt om te tekenen en hij tekent het, schijnbaar moeiteloos." 

Een beeld uit de stripreeks Amoras

De jury looft niet alleen zijn tekentalent, maar ook zijn werklust en het feit dat hij een volwaardige studio runt. Cambré tekende een aantal albums rond bekende figuren en tv-reeksen, zoals De Pfaffs, Spring, Mega Mindy en K3. Hij tekent en schrijft ook zijn eigen stripreeksen, zoals de jeugdreeks Jump, de voetbalstrip Pinanti United en de koningsstrip Filip & Mathilde.

Sinds 2013 is hij de tekenaar van Amoras, een nevenreeks van de populaire striphelden Suske en Wiske. Hij maakt de reeks samen met scenarist Marc Legendre die in 2013 de Bronzen Adhemar won. 

In zijn studio leidt Cambré jonge tekenaars op en geeft hij ze de kans om te proeven van het professionele stripcircuit. Hij is ook aan de slag als illustrator en cartoonist. 

Op 26 november opent een overzichtstentoonstelling met werk van Cambré in cultuurhuis De Warande in Turnhout. Dan zal hij ook de Bronzen Adhemar ontvangen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). 

Meest gelezen