BELGA/MAETERLINCK

Brouwerij blijft met honderden vaten bier zitten door afgelasting Ros Beiaardommegang

Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde blijft met honderden vaten bier over die bedoeld waren voor de Ros Beiaardommegang. Die vaten zouden verdeeld worden over verschillende drankstands, maar nu de ommegang van afgelopen mei is afgelast blijven ze nog steeds met vrij veel vaten bier zitten.

Het was de bedoeling dat er veel bier zou vloeien tijdens de Ros Beiaardommegang op 24 mei van dit jaar. De ommegang gaat slechts eenmaal door om de 10 jaar, iets waar veel Dendermondenaren naar uitkijken. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Dat heeft veel gevolgen voor de plaatselijke horeca. Zoals voor brouwerij Dileweyns: 900 vaten bier stonden klaar voor drankstands tijdens het parcours. Nu zit de familliezaak met een grote stock aan Vicaris-bier. "Omdat dat een artisanaal product is zijn wij daar 3 à 4 maanden op voorhand al mee bezig om het bier op tijd gebrouwd te krijgen", legt Claire Dileweyns van de brouwerij uit. 

Alles stond klaar voor de Ros Beiaardommegang, en toen hadden we ineens 900 vaten bier over
Claire Dileweyns

Begin dit jaar kreeg de brouwerij het slechte nieuws: "In februari, maart kwam de boodschap dat het evenement was afgelast. Maar alles stond al klaar en wij waren 100 procent voorbereid voor de Ros Beiaardommegang." De zaak zat met een dikke 900 vaten in stock. "De afgelopen zomer hebben we flink gewerkt om wat bier te kunnen verkopen via de horeca en kleine evenementjes. Nu zitten we nog met een 400-tal vaten."

Gedateerde etiketten

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want het bier blijft nog goed tot ongeveer midden volgend jaar. Het zou dus nog kunnen gerecupereerd worden voor de verplaatste ommegang in mei 2021. Maar de etiketten, dat is een andere zaak want die zijn gedateerd. "We zitten met verschillende paletten met duizenden gedateerde kleine flesjes. We hebben ook heel wat grote flessen met etiketten voor de speciale editie van 2020", legt Claire uit. "De Dendermondenaren tonen wel hun goodwill door die te kopen. Als die allemaal weg zijn kunnen we beginnen met etiketten te kleven met de nieuwe data."

Feestjaar

Het zou voor de brouwerij een feestjaar worden. Want hun bekende Vicaris-bier bestaat 10 jaar. Dat de brouwerij een echte familiezaak is zie je zelfs aan het logo van het bekende Vicaris-bier want Claire en haar 3 zussen zitten op het ros in de plaats van de heemskinderen. En de afgelopen maanden was er extra tijd over om zelf nieuwe etiketten voor de bierflesjes te ontwerpen.

Zelf ondervond de zaak ook de gevolgen van het virus en de maatregelen, want in juni wilde ze een opendeurweekend houden. Het werd uitgesteld tot afgelopen weekend: "Een beetje anders natuurlijk, maar we hebben 1.400 mensen mogen ontvangen tijdens 4 fantastische dagen. We hadden brouwerijbezoeken en zelfs optredentjes," vertelt Claire nog.

De Ros Beiaardommegang is met een jaar uitgesteld en is gepland voor 30 mei 2021. Naast bier met gedateerde etiketten, kunnen er zelfs via de website souvenirs zoals mokken en petten met de oude datum op gekocht worden.

Meest gelezen