Jonas Hamers / ImageGlobe

Brusselse automobilisten verzetten zich tegen fietsbeleid: "Onze mening is nooit gevraagd"

Koning auto ligt zwaar onder vuur in onze hoofdstad. De Brusselse regering legt in sneltempo nieuwe fietspaden aan en dwingt automobilisten letterlijk om gas terug te nemen met woonerven, snelheidsbeperkingen en andere ingrepen. Maar de automobilisten roeren zich nu. "Onze mening is nooit gevraagd", zeggen ze.

Tijdens de coronacrisis dit voorjaar nam de Brusselse regering enkele initiatieven om het fietsen in de hoofdstad aan te moedigen en veiliger te maken. Op een aantal grote assen werd een rijstrook afgeschaft ten voordele van een fietspad. Sommige gemeentebesturen deden hetzelfde in hun straten.

Tel daarbij andere ingrepen zoals woonerven, de aangekondigde veralgemening van de zone 30 en het afsluiten van straten zoals in het Ter Kamerenbos gebeurde. Het ongenoegen bij sommige automobilisten is groot. Zij groeperen zich op de sociale media en willen nu zelfs actie voeren met... een autobetoging. 

Kop van Jut

Lucien Beckers uit Ukkel richtte in 2018 al een Facebookgroep op: l' automobiliste en a marre. De groep telt intussen 17.500 leden. Kop van Jut zijn -hoe kan het ook anders- de fietsers én de ministers Smet (SP.A) en Van den Brandt (Groen). 

"Het stoort ons vooral dat de mening van de automobilist in heel dit verhaal niet gevraagd werd", stelt Beckers in De Middag bij Sonny. "Wij moeten alle maatregelen zomaar slikken, zonder enige inspraak. Het gevolg is dat de maatregelen kwaad bloed zetten en dat het (wederzijdse) onbegrip toeneemt."

Op de Facebookpagina halen sommige leden de fietsers door het slijk. Beckers reageert: "Zulke haatpraat komt in veel Facebookgroepen voor. Het is de nieuwe plek voor cafépraat hé? We doen ons best om dat met onze moderatoren onder controle te houden. Maar begrijp me niet verkeerd: we zijn niet tégen de fietsers. Veel autobestuurders fietsen ook. Maar alles moet in overleg gebeuren!"

Wij zijn niet tégen de fietsers. Maar alles moet in overleg gebeuren

Betoging

Het ongenoegen is intussen zo groot dat er eind september een betoging was gepland. "We waren van plan om op 27 september met een autokaravaan door Brussel te rijden tegen 30 kilometer per uur. Dan zou iedereen kunnen voelen en zien hoe traag dit wel is", licht Beckers toe. Maar een betoging van Vlaams Belang -diezelfde dag en ook met een autokaravaan- gooit nu roet in het eten. "Wij willen op geen enkele manier met de politiek gelinkt worden", zegt Beckers. "Bovendien zou onze boodschap verloren gaan. Wij zijn dus verplicht om onze actie te verschuiven naar een andere datum."

Meest gelezen