Pixabay

Comités beslissen samen om geen carnaval te vieren in 2021: "We willen niet de oorzaak zijn van corona-uitbraak"

De carnavalscomités van Baasrode, Dendermonde, Hamme, Moerzeke-Kastel en Lokeren hebben samen de beslissing genomen om geen carnaval te vieren in 2021. Ze hebben de beslissing samen met de gemeentebesturen genomen. “Het is met pijn in het hart, maar het is wel de juiste beslissing”, klinkt het. 

Na Ninove en Denderleeuw hebben nu ook 5 andere carnavalscomités besloten om de vieringen een jaar uit te stellen door het coronavirus. Er komt geen carnaval in Dendermonde en deelgemeente Baasrode. Ook Lokeren, Hamme en deelgemeente Moerzeke-Kastel stellen hun vieringen uit.

Gezamenlijke beslissing

“Het is een gezamenlijke beslissing”, reageert Andries De Corte van carnavalscomité Moerzeke-Kastel. “We zijn blij dat we samen naar buiten komen met deze beslissing, want dat zorgt toch voor een groter draagvlak. Maar het blijft bovenal heel jammer om het feest in het water te zien vallen.”

Vele groepen stonden te popelen om te beginnen aan hun praalwagen

De beslissing valt nu al voor 2021 omdat rond deze tijd de verschillende verenigingen starten met het maken van hun praalwagens. Ze organiseren dan ook verschillende activiteiten om geld in te zamelen. “Vele groepen stonden te popelen om te beginnen aan de praalwagen”, zegt De Corte. “Ze hebben even gewacht tot we met alle comités zijn samengekomen om een beslissing te nemen. Ook zij vinden het jammer dat carnaval niet doorgaat, maar ze begrijpen het.”

Te veel mensen

“Ik vind het een heel spijtige beslissing, maar het is wel een verstandige beslissing”, zegt De Corte nog. “We willen niet dat wij de oorzaak zouden kunnen zijn van een uitbraak van het coronavirus. In Moerzeke-Kastel hebben we 11 carnavalsgroepen en een stoet waar 700 mensen in lopen. Dan is er ook nog het publiek dat aan de zijlijn kijkt. Carnaval laten doorgaan is niet verantwoord in de huidige omstandigheden.”

Een carnavalist wil alles hebben, een halve carnaval is geen optie

En wat dan met een aangepaste carnaval? “Een carnavalist wil alles hebben. Een halve carnaval is heel moeilijk. Om alles veilig te laten verlopen zouden we bijvoorbeeld de cafés moeten sluiten, maar horeca en carnaval gaat hand in hand. Dat is dus geen optie”, aldus Andries De Corte.

Meest gelezen