Problemen met nieuwe corona-app raken opgelost: "Downloaden is geleidelijk aan terug mogelijk"

De problemen met het downloaden van de nieuwe corona-app "Coronalert" zijn intussen bijna volledig van de baan. Dat heeft Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert, gezegd in "Het Journaal" van 19 uur. Verschillende gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google, konden de app niet downloaden. Nochtans moest dat vanaf vandaag mogelijk zijn voor de eerste 10.000 testgebruikers. Coronalert moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen indijken.

Verschillende gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google, konden de corona-app, Coron-alert, vandaag nog niet downloaden. Dat heeft onze redactie zelf ondervonden toen we de app probeerden te installeren. Het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing  (IFC) bevestigt dat er problemen waren met Android, maar dat die intussen zo goed als opgelost zijn.

"Momenteel hebben al 3.500 mensen met een Android-toestel de app kunnen downloaden", zei Karine Moykens, voorzitter van het IFC, in Het Journaal van 19 uur. "Binnen de 24 uur moet het probleem volledig opgelost zijn."

Gebruikers van Android kregen deze melding op hun scherm

"Het probleem lag bij Google zelf", zo zei Moykens. "Google heeft de app geleidelijk aan ter beschikking gesteld op hun servers. Vandaar dat men op de ene plaats in ons land de app wel al snel heeft kunnen downloaden en op de andere plaats niet."

Gebruikers van een iPhone konden de app vandaag wel zonder problemen downloaden. 

Bekijk het interview met Karine Moykens in "Het Journaal" of lees verder:

Videospeler inladen...

Eerst personeel van grote bedrijven

En zo heeft de langverwachte corona-app zijn start gemist. Na een vertraging van meer dan twee weken werd de Belgische corona-app vandaag gelanceerd bij 10.000 mensen die de app mogen testen. 

De eersten die de app vanaf vandaag kunnen downloaden zijn personeelsleden van grote bedrijven zoals Colruyt, KU Leuven, Ernst & Young, ziekenhuizen of de ambtenarij. Daarnaast zullen de medewerkers van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige overheden toegang krijgen tot de app. 

Waarom krijgt niet iedereen meteen toegang tot de app? "Het is gebruikelijk dat een app eerst bij een beperkt deel van de bevolking getest wordt", zegt professor Bart Preneel (KU Leuven). Hij heeft samen met zijn team gewerkt aan de ontwikkeling van de app. "We willen vrij zeker zijn dat de app goed werkt op zoveel mogelijk smartphones. We hebben de app intern getest, maar dat is niet hetzelfde als een groep van 10.000 gebruikers."

De privacy van de gebruiker beschermd

Hoe werkt de app? "De app stuurt anonieme bluetooth-signalen (bluetooth is een technologie op de smartphone om een draadloze verbinding te maken, red.) naar de smartphones in zijn omgeving", legt Preneel uit. "Stel je komt uit een rode zone met een hoog risico op besmetting, dan zal dat gelinkt worden aan de app. Je wordt gevraagd of je die gegevens in een centrale databank wil steken (die gelinkt is aan de gegevens van Sciensano)."

Deze app biedt een maximale privacy. Mensen die niet besmet zijn, zullen nooit persoonlijke gegevens opladen in de centrale databank

Eenmaal dat gebeurt, zullen de smartphones in jouw omgeving "weten" dat je mogelijks besmet bent met het coronavirus. Als je te dicht in de buurt (minder dan 1.5 meter afstand) of te lang (langer dan 15 minuten) in contact bent geweest met een ander persoon zal hij of zij een melding krijgen dat die in contact geweest is met iemand met een hoog risico op besmetting. 

Die zal dan een melding krijgen op zijn smartphone dat hij contact moet opnemen met het contactcenter. 

Met Coronalert wil ons land verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk indijken. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Ierland en IJsland gebruiken al een tijdje de app. De Duitse corona-app heeft in juli al verschillende besmettingen aan het licht gebracht.

Preneel benadrukt dat de app voldoet aan alle privacyvoorwaarden. "De app is het resultaat van het onderzoekswerk van een dertigtal academici. Deze app biedt een maximale privacy. Mensen die niet besmet zijn, zullen nooit persoonlijke gegevens opladen in de centrale databank", zegt Preneel. Mensen die wel besmet zijn, zullen heel beperkte informatie prijsgeven.

Fictieve scenario's

In een allereerste fase werd de app getest door 90 gebruikers, in fictieve scenario's. "En die eerste testperiode is goed verlopen", zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing. Zij is verantwoordelijk voor het contactonderzoek en de uitrol van de app.

Nu volgt een testperiode van 10 dagen, waarin 10.000 mensen de app zullen testen. "Zo willen we de laatste kinderziektes er nog uithalen." Na deze testperiode, zal Coronalert op 28 september uitgerold worden voor de rest van het land. 

"En als alles goed gaat, zullen we nog een maand later kunnen samenwerken met andere Europese applicaties. Dat betekent dat je app ook zal werken als je bijvoorbeeld in Duitsland bent geweest, en daar in contact bent gekomen met iemand die besmet was met het coronavirus", zegt professor Preneel.

Die app zal te downloaden zijn bij zowel Apple als Android. Het is niet verplicht om de app te installeren.

Meest gelezen