Jonas Roosens

Al 15 Vilvoordse klassen in quarantaine: "Zo snel mogelijk mobiele testteams in scholen"

Vilvoorde behoort sinds kort tot de zones die kampen met uitzonderlijk hoge besmettingscijfers. De stad wordt door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid onder alertniveau 3 geplaatst. Vooral in het onderwijs is de toestand zorgwekkend. 

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid plaatst Vilvoorde, samen met Zaventem, Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw, onder alertniveau 3. Het aantal coronabesmettingen in de stad neemt onrustwekkend snel toe. Uit de analyse van de besmette gevallen blijkt de hoge interactie met Brussel.  Ook steeds meer jonge mensen en kinderen geraken besmet. De stad vraagt nu mobiele teams, die leerlingen op school kunnen testen. 

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde windt er geen doekjes om: "Alle indicatoren staan in het rood. We zien het aantal besmettingen stijgen. En die stijging gaat ook pijlsnel omhoog. Alle sectoren zijn getroffen: mensen in bedrijven, mensen die terugkeren van een reis, scholieren: niemand blijft gespaard." 

Mobiele teams

Er zijn nu al ongeveer 15 klassen in quarantaine. "Dit gaat van het kleuter- tot het middelbaar onderwijs. Ik vind dan ook dat het testen van leerlingen bij de melding van een besmetting veel sneller moet gebeuren, bij voorkeur op school. Daarom heb ik een burgemeestersbesluit genomen dat het testen van een klas verplicht, zodra er in die klas een besmetting bekend is. Mobiele teams zoals in Antwerpen zijn in deze geen overbodige luxe," vindt Bonte. Hij dringt er bij de Vlaamse overheid op aan om de mobiele teams zo snel mogelijk strijdklaar te maken. "Anders zien we klas na klas uitvallen en dan halen we nieuwjaar niet met ons onderwijs", waarschuwt de burgemeester. 

Als het aantal besmettingen zo blijft toenemen, halen we met ons onderwijs nieuwjaar niet

Afgelastingen

Vilvoorde ziet zich door deze evolutie genoodzaakt om een aantal activiteiten te schrappen of bij te sturen. Zo kan je alleen nog individueel of met je bubbel deelnemen aan de activiteiten rond de autovrije zondag op 20 september.  De Jerusalema Dance Challenge, ook op 20 september, wordt verboden. Op sportwedstrijden van jongeren die 12 jaar of ouder zijn, is geen publiek meer toegelaten. Ook de zomerbar van Asiat op de Asiat-site wordt stopgezet.  Het Horst restaurant op de Asiat-site kan wel doorgaan. 

Meest gelezen