Mrbc-Mbhg

De Bourgondiërs of een art-nouveau-parel ? Met deze tips is uw weekend zo gevuld, bekijk hier ons overzicht

Het cultuurseizoen is weer begonnen en op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

We geven het toe, een paar activiteiten zijn al volzet dit weekend. Zo kunt u niet meer naar Stormkop of Paradise Down by the Lake. Ook Odegand is volledig uitverkocht. Maar hieronder zult u merken dat er nog veel meer plekken zijn waar u zaterdag en zondag wél terecht kunt. 

Een zondag zonder auto

Antwerpen, Brussel, Mechelen, ja zelfs Berlaar: zondag laat u best uw wagen aan de kant tijdens de Autovrije Zondag, het sluitstuk van de Week van de Mobiliteit. Vorig jaar namen 49 steden en gemeenten deel, dit jaar is dat - door de coronacrisis - iets minder. Er worden ook heel wat (culturele) activiteiten georganiseerd die u via deze link terug kunt vinden.

In Brussel koppelt het theaterhuis BRONKS de seizoensopening aan de autoloze zondag. Tussen 14 uur en 18 uur bent u welkom voor een feestelijke namiddag, op veilige afstand.

S.M.A.K. op verplaatsing

Let goed op: voor de nieuwe tentoonstelling van het S.M.A.K. moet u niét in het museum in Gent zijn maar in Menen bij Kortrijk, een slordige 60 kilometer verderop. 

Voor een expo over grenzen past enkel een grensdorp, moeten de makers hebben gedacht. Op twee binnenlocaties is een greep uit de eigen collectie te zien, waaronder "The house of opportunity", een schilderij van Michaël Borremans. Dat werk levert meteen ook de titel van de expo. 

Daar vlakbij is nog meer kunst te zien in de tuin Cappelle, een groot privépark aan de boord van de Leie. Vanuit de tuin kijk je uit over het water en Frankrijk. Mijmeren over gesloten grenzen en wegwee is toegelaten. 

Een art-nouveau-geheimtip

De Bibliotheek Solvay werd begin 20e eeuw gebouwd door architect Henri Vandeveld (niet te verwarren met die andere architect Henry Van de Velde), midden in het Leopoldpark in Brussel, op kosten van Ernest Solvay. 

Het gebouw is zelden toegankelijk maar sinds dit weekend loopt er een tijdelijke tentoonstelling met werk van fotograaf Geert de Taeye. Grijp uw kans om het hele gebouw te ontdekken, want de werken hangen op verschillende locaties in de bibliotheek. Laat u niet afschrikken door het strenge uiterlijk, binnen wacht een pareltje! 

Weeeeeeelkoooooooom*

* Walvis voor: welkom in de vernieuwde afdeling van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Er zijn maar liefst drie (ver)nieuw(d)e musea in Brussel waar u naartoe kunt, we lijsten ze even op. 

1. KBR museum aan de Kunstberg toont voor het eerst de "schatkamer" van de Bourgondische hertogen, de familiebibliotheek van de hertogen die al 600 jaar lang bewaard wordt in Brussel. 

2. Het Marc Sleen Museum, vlakbij de Nieuwstraat, is opgefrist. De geestelijke vader van Nero kreeg een nieuwe expo over "de stad". Vanaf nu werkt er ook elke dag een jonge tekenaar in het museum, u kunt coronaproof over de schouders meekijken.

3. Na 15 jaar zijn de laatste zalen van het Museum voor Natuurwetenschappen (u mag ook "Dinomuseum" zeggen) helemaal afgewerkt. Waar u vroeger door beslagen ruiten naar opgezette ijsberen en pinguïns kon kijken staat nu een hele dierentuin klaar om het verhaal te vertellen van "de levende planeet". Ook het skelet van de vinvis is ein-de-lijk weer te zien. Nu het onthaal van het museum nog aanpakken.  

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", over de vernieuwde zalen:

Videospeler inladen...

Kan da? Dakkan!

Dit weekend kunt u terecht op zo'n 45 daken in Antwerpen voor het "hoogste festival van 't stad". Dansen bovenop het hoofdkwartier van Tomorrowland, of slam poets op het dak van het MAS? Het kan, dankzij het dakenfestival Dakkan (en neen, die naam hebben wij niet zelf verzonnen). 

Klara brengt kunst op de kaart

Zin om dit weekend artistiek de pedalen te verliezen? Chantal Pattyn en de collega's van Klara hebben voor elke provincie een kunstroute gemaakt die u hier terugvindt. Met het mooie nazomerweer is dit een ideaal moment om de eigen streek per fiets te verkennen, dankzij "Kunst op de kaart".

Bekijk hieronder het kunstwerk van Thomas Lerooy, dat u in Knokke kunt ontdekken:

Straattheater in Dendermonde en Antwerpen

Het straattheater- en circusfestival Boulevart Bizar in Dendermonde is helaas volzet. In Hoboken is op het moment van publicatie wel nog plaats voor het familiefestival "Feestjes in den hof" op zondag. 

Op de Sint-Andriesplaats in Antwerpen, vlakbij de Nationalestraat, vindt de laatste editie van Sinjor Circo plaats. Voor die circusvoorstellingen in open lucht moet u niet reserveren, wie eerst komt heeft een zitplaats.

Bekijk hieronder een fragment uit "Moda Domo", de voorstelling die u zondagnamiddag gratis in Antwerpen kunt bekijken:

Open Monumentendagen in Brussel

Brussel viert zaterdag én zondag het rijke erfgoed tijdens de Open Monumentendagen. Ook hier zijn (te) veel locaties al volzet. Via deze link kunt u proberen nog een plek te bemachtigen voor een van de laatste vrije activiteiten. Prettig weekend!

Meest gelezen