"Vivaldi"-partijen stemmen vraag om ontslag van regering-Wilmès weg na hard debat in de Kamer

In het parlement is de vraag om het ontslag van de regering-Wilmès weggestemd na een fel debat. De eerste zitting na de zomer werd meteen ook een eerste krachtmeting tussen de partijen die een nieuwe "Vivaldi"-regering willen vormen (socialisten, groenen, liberalen en CD&V) en oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. Terwijl een motie van wantrouwen werd weggestemd door de "Vivaldi"-partijen, stelden ze zichzelf ook een deadline: tegen 1 oktober moet een nieuwe regering een regeerverklaring afleggen. Lees hier van minuut tot minuut terug hoe het debat vanmiddag verliep.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Vivaldi-partijen" stemmen motie van wantrouwen weg

De zeven partijen van de nieuwe regering die in de maak is, hebben de vraag van de oppositie voor ontslag van de regering-Wilmes weggestemd.

PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen hebben de minderheidsregering-Wilmès een verlenging van twee weken gegeven. Tegelijkertijd zetten ze een regeringsverklaring op de Kameragenda van 1 oktober. Tegen dan moet er dus een nieuwe federale regering zijn.

N-VA, Vlaams belang en PVDA hadden een motie van wantrouwen ingediend tegen de huidige minderheidsregering-Wilmès. De oppositiepartijen beschuldigden de eerste minister van woordbreuk omdat ze beloofd had vandaag opnieuw het vertrouwen te vragen aan het parlement, wat dus niet is gebeurd.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" over het Kamerdebat:

Videospeler inladen...

Hoe reageren Vlaams Belang en PVDA op het wegstemmen van hun motie van wantrouwen?

Zowel Barbara Pas (Vlaams Belang) als Peter Mertens (PVDA) is er niet over te spreken dat hun motie van wantrouwen tegen de regering-Wilmès vandaag is weggestemd in de Kamer. Ze stonden erop dat de minderheidsregering vandaag verantwoording af zou leggen in het halfrond en opnieuw het vertrouwen zou vragen van het parlement. 

In “Terzake” hekelt Pas de manier waarop de minderheidsregering in het zadel is gekomen en nu ook blijft. Ze vindt dat de keuze van de kiezer niet gerespecteerd worden en vindt dat het parlement er zich minstens over moet kunnen uitspreken. 

Hoewel hij een politieke antipode is van Vlaams Belang, zit Peter Mertens hier op dezelfde lijn. Bovendien vraagt hij om een breuk, een nieuw beleid om de coronacrisis aan te pakken. Waarop Pas en Mertens -natuurlijk- wel sterk van mening verschillen, is het communautaire thema.

Bekijk hier het volledige debat tussen Barbara Pas en Peter Mertens in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Waarom kozen de Vivaldi-partijen voor deze weg?

Het zou democratischer geweest zijn als premier Wilmès haar belofte had gehouden om vandaag opnieuw de steun aan het parlement te vragen.

"Maar dat zou betekend hebben dat de socialisten, die mee onderhandelen over een nieuwe regering, vanuit de oppositie opnieuw steun zouden moeten geven aan de regering-Wilmès. Maar de socialisten zijn net aan het werken om die regering weg te krijgen.” 

Wetstraatjournalist Bart Verhulst legt in “Het Journaal” uit waarom het vanmiddag niet tot een vertrouwensstemming is gekomen in de Kamer:

Videospeler inladen...
Men heeft tijdens dit debat niet geantwoord op de vraag: waarom heeft men het engagement niet nageleefd? Dit is een Vivaldi-oefening geweest. Vivaldi zal dit nummertje nog veel opvoeren. Wij gaan dit spelletje niet meespelen. Mevrouw de premier, u heeft de kans gemist om uw engagement na te komen.
N-VA-fractieleider Peter De Roover tijdens de replieken.
Wij gaan een motie van wantrouwen indienen. Er is wantrouwen. Er moet een breuk komen, niet die centristische soep. Met Vivaldi wordt het weer een mengelmoes zoals de afgelopen 30 jaar. Durf buiten de lijnen te kleuren.
PVDA-PTB-fractieleider Raoul Hedebouw tijdens de replieken

Premier Wilmès: "Ik ben hier zoals beloofd"

Premier Sophie Wilmès (MR) bevestigt in haar repliek dat ze 6 maanden geleden had beloofd om vandaag opnieuw het vertrouwen aan het parlement te vragen. "De regering is nu, zoals gepland, aanwezig in de plenaire vergadering. We voeren een debat waarvan alleen het parlement de uitkomst kan bepalen. U zult aan het einde van het debat kunnen beslissen onder welke voorwaarden deze regering nog zal kunnen werken."

Bekijk hier de volledige toespraak van de premier in de Kamer:

Videospeler inladen...
Een tip voor mijn goede collega, Peter De Roover, laat u vooral niet opnaaien door het Vlaams Belang. Extremer dan extreemrechts kan je toch nooit worden
Vincent Van Quickenborne, Open VLD-fractievoorzitter

Oppositie bijzonder kritisch over langer aanblijven van premier Wilmès

De interpellaties openen met forse kritiek van onder meer N-VA, Vlaams Belang en PVDA-PTB aan het adres van premier Wilmès. "U heeft gelogen", stelt Raoul Hedebouw van PVDA-PTB. "U heeft gezegd: ik kom binnen zes maanden het vertrouwen te vragen. En dat gebeurt niet vandaag. Mensen zijn het vandaag kotsbeu dat politici hun woord niet houden."

Ook Barbara Pas van Vlaams Belang haalt stevig uit. "U heeft vandaag twee mogelijkheden: ten eerste, het vertrouwen vragen. Als er iets of wat vertrouwen is tussen de onderhandelende Vivaldi-partijen zou dat een formaliteit moeten zijn. Maar u heeft ook een andere mogelijkheid, die in een normale democratie evident zou moeten zijn: het ontslag aanbieden van deze regering."

Onafhankelijk parlementslid Jean-Marie Dedecker treedt haar bij: "De enige oplossing voor dit land is nieuwe verkiezingen. Maar daarvoor bent u te bang. Bang voor de kiezer."

U heeft ook een andere mogelijkheid, die in een normale democratie evident zou moeten zijn: het ontslag aanbieden van deze regering

Barbara Pas, Vlaams Belang

N-VA-fractieleider Peter De Roover vraagt zich nogmaals luidop af waarom de regering-Wilmès per se nog twee weken langer moest aanblijven. "Zou het kunnen zijn dat u beseft dat de mensen die u 6 maanden geleden hebben gesteund dat nu niet meer doen? U hebt geen schrik van de N-VA, wel van de PS. Zou het kunnen dat u geen vertrouwensstemming vraagt, omdat u weet dat de PS u dat niet gunt?"

Ondanks de harde woorden, zit er niet veel spanning in de interpellaties, analyseert Wouter Verschelden van Newsweek in "Villa Politica". "Je weet toch al hoe het gaat aflopen. De Vivaldi-partijen hebben netjes afgesproken wat ze straks gaan doen, een eenvoudige motie indienen. Zo kan een stemming over die motie van wantrouwen, die onder andere het Vlaams Belang wil, vermeden worden. We krijgen veel theater maar weinig spanning."

Kristof Calvo (Groen): "Vragen aan de premier zijn legitiem, maar de manier waarop, daar neem ik afstand van"

Groen-fractieleider Kristof Calvo zegt dat hij een beetje verrast was door de commotie aan het begin van de plenaire zitting. "Het is heel logisch dat alle fracties vragen hebben voor de eerste minister. Maar dat debat komt nu. Zulke commotie kunnen we missen als kiespijn. De vragen zijn legitiem, maar de manier waarop, daar neem ik afstand van."

Volgens Calvo is het logisch dat aan de premier is gevraagd om, in deze coronatijden, even op post te blijven. 

Meest gelezen