Elton John brengt onuitgegeven werk uit eigen archief uit: "Lockdown gaf me ruimte om stil te staan en terug te kijken"

Fans van singer-songwriter Elton John mogen zich dit najaar verheugen op een nieuwe plaat: een achtdelig exemplaar met tientallen nummers. Voor "Elton: Jewel Box" ging de Brit grasduinen in zijn bijzonder rijke persoonlijke archief. Resultaat: 148 geselecteerde nummers, waarvan 60 die nooit eerder op plaat zijn verschenen. "Het voorbije jaar gaf me onverwacht de kans om uitgebreid in mijn geheugen en archief te graven", zo laat de zanger weten.

Voor de coronacrisis uitbrak, was Sir Elton John bezig aan zijn ultieme afscheidstournee, de "Farewell Yellow Brick Road Tour", die sowieso drie jaar zou duren. De concertreeks bracht hem in mei 2019 al naar het Sportpaleis in Antwerpen. Hij zou later dit jaar nog 2 keer terugkeren, maar die shows zijn (voorlopig) uitgesteld tot oktober 2021.

Onverwacht vrije tijd dus voor de Brit, en vooral even ruimte om stil te staan bij zijn lange carrière. Al meer dan een halve eeuw maakt sir Elton John muziek, met veel internationaal succes. Zeker in de jaren 70, 80 en 90 stapelen de hits zich op. Heel wat zeldzame opnames uit zijn beginperiode, eind jaren 60 en begin jaren 70, zijn echter nooit op plaat verschenen. De achtdelige (!)  plaat - met authentiek archiefmateriaal en veel onbekend werk - zal "Elton: Jewel Box" heten, en komt op 13 november uit.  

Op de plaat staan maar liefst 148 nummers, waarvan er 60 nooit eerder zijn uitgebracht. Het gaat om opnames die zijn gemaakt tussen 1965 en 2019. Daarbij horen uiteraard veel samenwerkingen met Elton Johns vaste "compagnon de route" en tekstschrijver Bernie Taupin. Er zit ook een unieke demoversie bij van het nummer "Sing me no sad songs", uit 1969. Op twee van de acht cd's geeft Elton John als curator van de plaat tekst en uitleg bij zijn selectie, en vertelt hij het verhaal achter de nummers.

Als ik die oude nummers hoor, dan kan ik alleen maar denken: wat waren we productief in die beginjaren!

Sir Elton John

“Ik ben een artiest die vooruitdenkt, en werkt met z'n focus op de toekomst. Maar tijdens de lockdown heb ik plots de tijd gekregen om stil te staan, en in mijn verleden te grasduinen. Mezelf bewust terug katapulteren naar de beginjaren van mijn carrière: dat was me een waar genoegen", schrijft Elton John op zijn Facebookpagina. "Fijn om die verloren gewaande nummers terug te horen. Ik kan nauwelijks geloven hoe productief Bernie en ik in die beginperiode waren! De liedjes schreven zichzelf als het ware, en het orkest was ongelofelijk sterk bij de studio-opnames", aldus Elton John, die zichzelf nog "een echte muziekverzamelaar" noemt.  

Meest gelezen