Radio 2

Frituren in problemen door tekort aan bintjes: "Het is een grote kopzorg voor ons"

Eten we binnenkort slechte frietjes? Een nieuw federaal rapport doet dat vermoeden. Door de steeds hetere zomers zijn er veel minder bintjes, dé frietaardappel bij uitstek. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Aardappelboeren en frituren schakelen nu al over op andere aardappelsoorten. Of die "nieuwe" frietjes dan ook even lekker zijn, is nog maar de vraag. 

Frituur 't Bintje in Alken is een van de frituren die nu al in de problemen zit door een tekort aan bintjes. De frituur moet daarom voor andere, minder lekkere aardappel kiezen. "Vorig seizoen kon ik maar drie maanden bintjes verkrijgen, terwijl ik ze vorig jaar bijna een heel jaar overal kon aankopen", zegt uitbater Patrick Lijnen. "Ik heb al 7 of 8 andere soorten aardappel geprobeerd, maar niets is zo goed als het bintje."

Ook de klanten merken een verschil. "Zoals vroeger vind je ze dan ook niet meer," zegt Patrick. "Ze zijn veel kleiner want ze krimpen door de zon, en ze zijn ook niet meer zo lekker." Door de hetere zomers is het voor frituren moeilijk om een kwaliteitsvol bintje te verkrijgen. "De boeren zeggen allemaal hetzelfde. Ze willen die bintjes niet meer zetten want door de droogte groeien ze niet meer en krijgen ze ziektes", vult Patrick nog aan. "En het zelf proberen gaat ook moeilijk, want het is een natuurproduct."

We hopen ieder jaar op een Belgische zomer, maar we krijgen die niet meer

Patrick Lijnen, uitbater frituur 't Bintje in Alken

Uitbater Rob Vanhoutem van Frituur bij Lutje & Rob in Peer denkt er anders over. "Ik zie het niet als een groot probleem. Het zal altijd blijven regenen dus er zullen ook altijd bintjes zijn. Ik lever zelf aan andere frituren en heel veel uitbaters gebruiken nog bintjes."

Patrick is dan weer op zoek naar een alternatief. "Volgens sommige aardappelboeren gaat het bintje op een bepaald moment zelfs niet meer bestaan. Ik heb zelfs al gedacht aan rijst verkopen. Maar of we het in de toekomst zonder bintje moeten gaan doen, dat valt nog af te wachten."

Meest gelezen