Nicolas Maeterlinck

Aalst Carnaval 2021 gaat niet door in februari, maar wellicht in de zomer. Carnavalsverenigingen reageren verrast 

Aalst Carnaval 2021 gaat niet door in februari. Dat heeft burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) gezegd. Hij zag geen andere mogelijkheid. "We zijn helaas tot het besluit moeten komen dat we in 2021 het wintercarnaval niet zullen kunnen organiseren, corona laat ons dat niet toe." De carnavalsverenigingen reageren verrast.

"We zijn niet over een nacht ijs gegaan bij deze beslissing", licht burgemeester D'Haese zijn beslissing toe. "Er is overleg geweest met brandweer, politie, medische experts en communicatiemedewerkers. Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik al heb moeten nemen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Als alternatief wil de burgemeester een carnaval organiseren in de zomer. "Dat zal uniek zijn in 2021, maar dat gaan we toch proberen." 

Carnaval is de aankondiging van de lente, een feest voordat de katholieke vastenperiode begint. Is het niet vreemd om dat uit te stellen? "Het is inderdaad atypisch, maar we leven in atypische tijden", zegt D'Haese. "Mensen hebben recht op ontspanning en recht op feesten. Dit is het sociale weefsel, het DNA van Aalst. Of je dat nu doet in de winter of in de zomer, de essentie is dat we een verbindend volksfeest organiseren."

Ook de economische overweging speelt mee. "Dit is een volksfeest dat enorme impact heeft op de lokale economie. Dat mag niet onderschat worden. Het stelt ook heel wat mensen te werk."

Hart van Aalstenaars zal bloeden

De burgemeester wil nu in overleg gaan met de inwoners van zijn stad, om te zien of ze dit kunnen organiseren. De datum voor het zomercarnaval ligt nog niet vast. "Ik denk dat het laatste weekend van juni in het vizier komt", zegt D'Haese. 

Hij beseft dat het hart van de Aalstenaars zal bloeden. Ook zijn hart bloedt. Maar de beslissing moest nu genomen worden, omdat carnaval een enorme organisatie vraagt. 

Carnavalsverenigingen reageren verrast

De carnavalsverenigingen reageren verrast op het nieuws dat Aalst Carnaval volgend jaar mogelijk zou doorgaan in juni. 

“We zijn stomverbaasd. Dat is niet overlegd met de carnavalsverenigingen en ook geen goed idee,” reageert Dirk Verleysen van de stedelijke adviesraad van Aalst. “Aalst Carnaval is een driedaagse, maar in juni zijn het volop examens voor alle studenten, en zijn er ook andere concerten zoals Rock Werchter en Graspop. Ook de horeca is niet geraadpleegd; zijn zij er klaar voor? En in de zomer Aalst Carnaval geven, dat zijn wij niet.”

En dus zijn de verenigingen er eerder voorstander van om het feest één jaar uit te stellen. “Dat kan geen kwaad. Een zomercarnaval hoeft voor ons echt niet. Dat idee is niet met ons afgetoetst en dat is heel spijtig. Aalst Carnaval is een traditie in de krokusvakantie, niet in de zomer.” 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen