Pixabay

Gents woonzorgcentrum test alle bewoners en personeelsleden na besmettingshaard op afdeling

In een Gents woonzorgcentrum worden 150 bewoners en 50 personeelsleden getest op het coronavirus omdat er op een afdeling een besmettingshaard met het coronavirus is vastgesteld. 4 medewerkers en 14 bewoners van het centrum zijn vorige week positief getest. De afdeling werd meteen in quarantaine geplaatst, maar het woonzorgcentrum wil het zekere voor het onzekere nemen en test nu iedereen. 

“In ons woonzorgcentrum zijn er 6 afdelingen”, legt Koen Verhofstadt uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Hij is coördinerend arts van het woonzorgcentrum. “Op 1 afdeling is vorige week een hoge besmettingsgraad vastgesteld, en daarom gaan we de andere 5 afdelingen ook testen. Binnen de 5 dagen zouden er ongeveer 200 teststalen moeten toekomen.”

Verrast

“We zijn erg verrast geweest door de positieve testen”, gaat Verhofstadt verder. “We weten niet wat we kunnen verwachten. We hebben uiteraard de besmette afdeling in quarantaine geplaatst - gecohorteerd, zoals we dat noemen -, maar zo’n virus kan je niet zien. De mogelijkheid bestaat dat het toch op een andere afdeling terecht komt en ook daar voor een uitbraak zorgt. We willen heel kort op de bal spelen.”

Bron van besmetting

“We kunnen de bron van de besmetting niet achterhalen. Iedereen kan het virus met zich meedragen, hoe hard je ook je best doet”, zegt Verhofstadt nog. “Ik weet dat we goede voorzorgsmaatregelen hebben genomen in ons woonzorgcentrum, maar bezoek is sinds kort toegestaan en ook ons personeel loopt hier binnen en buiten." 

Het is irrelevant om te weten wie de bron is, we moeten vooral onze risicopatiënten beschermen

dokter Koen Verhofstadt

"Het virus kan bij sommige mensen enorm besmettelijk zijn zonder dat ze dat zelf weten. Het is eigenlijk ook helemaal niet belangrijk om te achterhalen bij wie de besmetting begonnen is. Dat klinkt beschuldigend terwijl dat niet nodig is. We moeten onze aandacht richten op onze bewoners, want zij lopen hoger risico. Dat geldt trouwens voor de algemene bevolking: we moeten vooral onze risicopatiënten beschermen.”

Milder dan vroeger

“We zijn nu 7 dagen verder na de besmetting op 1 van onze afdelingen en eigenlijk vertonen maar 5 van de 14 besmette bewoners symptomen. Ik heb het gevoel dat het virus milder verloopt dan 5 maanden geleden”, merkt Verhofstadt op. “Veel mensen kunnen het virus dragen zonder symptomen en dat is nu duidelijk ook het geval bij onze bejaarden. De komende dagen zullen we iedereen goed in het oog moeten houden, want zo’n infectie kan natuurlijk ook verraderlijk zijn en plots erger worden.”

Meest gelezen