Videospeler inladen...

Al bijna 3.000 migranten in nieuwe kamp op Lesbos, "nog veel angst aanwezig"

Op het Griekse eiland Lesbos is de politie vandaag begonnen met migranten en vluchtelingen naar een nieuw kamp te begeleiden. Zo'n 1.200 mensen zijn al overgebracht. In totaal verblijven er nu 2.800 mensen. Het vorige kamp bij Moria raakte vorige week volledig verwoest bij een hevige brand. Veel mensen willen echter niet naar het nieuwe kamp omdat ze vrezen dat de leefomstandigheden er erg slecht zullen zijn.

De Griekse autoriteiten en de Verenigde Naties zijn sinds zaterdag bezig met de bouw van een nieuw kamp waar de asielprocedures zullen kunnen hernomen worden. Vandaag is de politie gestart met het begeleiden van migranten en vluchtelingen naar dat nieuwe kamp. Volgens de Griekse regering zijn al zo'n 1.200 mensen naar het nieuwe kamp overgebracht. Volgens het Griekse ministerie van Migratie gingen meer dan 1.500 anderen uit eigen beweging. In totaal zouden er nu al 2.800 mensen in het nieuwe kamp verblijven.

Maar veel asielzoekers willen niet naar het nieuwe kamp. Ze vrezen dat ze er opnieuw voor maanden zullen opgesloten zitten, in afwachting van een eventuele overbrenging naar het Griekse vasteland of een ander Europees land. Er gaan ook veel geruchten over het nieuwe kamp de ronde, bijvoorbeeld dat telefoons afgenomen zouden worden. De autoriteiten doen daarom hun best om de mensen te overtuigen toch naar het nieuwe kamp te gaan, door uit te leggen wat daar gebeurt, legt Anne Boonsma uit, een Nederlandse die er als hulpverlener aan de slag is. "Want er is nog veel angst aanwezig."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Veel mensen zijn gebroken, gelaten, je ziet geen emotie meer op hun gezicht, alsof ze het opgegeven hebben

Hulpverlener Anne Boonsma

Het nieuwe kamp is heel basic, vertelt Boonsma in "De ochtend". "Het is een noodkamp. Veel faciliteiten ontbreken nog. Er zijn geen douches, er zijn weing toiletten, weinig watertaps en de tenten beschermen de mensen onvoldoende tegen de regen en wind die gaan komen."

In het vluchtelingenkamp Moria verbleven bijna 13.000 migranten in erg slechte omstandigheden. Sinds de brand hebben duizenden mensen op straat en op parkings zelf een onderkomen gezocht. Artsen Zonder Grenzen heeft in het gebied een noodhospitaal opgetrokken, maar mocht daar naar eigen zeggen in de nacht van woensdag op donderdag niet binnen. 

Boonsma maakt zich grote zorgen over de duizenden migranten en vluchtelingen. De voedselbedeling verloopt er momenteel chaotisch, stelde ze vast. "En heel veel mensen zijn gebroken, gelaten. Je ziet geen emotie meer op hun gezicht. Alsof ze het opgegeven hebben. Ik schrik daar heel erg van."

Beluister het gesprek met Anne Boonsma in "De ochtend":

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Didier Reynders wil dat alle Europese lidstaten duit in het zakje doen voor migratie

Gisteren besliste ons land om 100 tot 150 mensen uit het kamp in Moria op te vangen. Niet alle Europese landen zijn bereid om dat te doen. Volgens Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders zullen lidstaten die minder vluchtelingen opnemen in de toekomst meer moeten betalen voor de opvang van vluchtelingen elders in Europa. "Dat is geen sanctie", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ze moeten niet kiezen tussen ofwel vluchtelingen opvangen of betalen. Ze betalen mee voor de migratie en betere integratie in Europa."

"Veel vluchtelingen gaan liever naar Duitsland, Zweden, Londen of misschien België dan naar Hongarije of Polen. Dan is het toch mogelijk om aan die landen te zeggen: er zijn minder vluchtelingen die naar uw land willen gaan, maar u kunt iets anders doen: financiering van een ander deel van het beleid."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen