Freepik.com

Inwoners Wondelgem en Mariakerke klagen over geuroverlast: "Het stinkt hier naar rotte vis"

De Gentse politie en brandweer hebben deze namiddag heel wat oproepen gekregen van bezorgde bewoners uit Wondelgem en Mariakerke over een stinkende geur van rotte vis. Na onderzoek blijkt die te komen van een lek van een bedrijf uit de Gentse haven dat chemische stoffen verwerkt. "Geen gevaar voor de gezondheid", zegt Alisa Coessens van de Gentse brandweer.

De reacties van bewoners in Wondelgem op sociale media liegen er niet om. "Het stinkt hier naar rotte vis" en "Een penetrante visgeur" en er zijn zelfs bewoners die klagen dat het zelfs binnen in hun huis ruikt. De doordringende geur komt van het chemische bedrijf Taminco in Wondelgem. Na onderzoek blijkt dat er een lek is ontstaan bij het overladen van een vloeibare chemische stof. Maar goed nieuws: "Er is geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden", zegt Alisa Coessens van de brandweer.

Door de noordoostenwind kwam de visgeur tot in Wondelgem en Mariakerke terecht
Alisa Coessens van de Gentse brandweer

Specifieke visgeur

Het bedrijf verwerkt verschillende chemische bestanddelen voor onder andere de agrochemie, voor de farmaceutische industrie en de verfindustrie. Dat zijn maar een paar industrieën waarvoor het bedrijf werkt. Maar deze namiddag liep het mis: "Er is een klein lek ontstaan van een product dat een heel specifieke visgeur heeft", legt Coessens uit. "Door de noordoostenwind is die geur tot in Wondelgem en Mariakerke terechtgekomen."

De politie en de brandweer kregen veel meldingen binnen van bezorgde inwoners. Maar het gelekte product houdt geen risico in voor de bewoners. Het bedrijf heeft het lek ondertussen zelf onder controle gekregen. "Behalve de vervelende geur, is er geen gevaar voor de gezondheid van de omwonenden omdat ze niet dicht bij het lek zelf zijn. We raden wel aan, als je er last van hebt, om de ramen en deuren dicht te houden en goed te ventileren achteraf", raadt Coessens aan. 

Het bedrijf zelf zegt dat er geen enkel gevaar is voor het milieu of voor de gezondheid van de bewoners in Wondelgem en Mariakerke. Het ging om de stof TMA die zelfs bij een minieme hoeveelheid zeer sterk ruikt. Er was vloeibaar TMA in een ontgassingsinstallatie terecht gekomen.

Meest gelezen