Mara Beni

Hond Filo ziek na plons in visvijver Weerde: eigenares start petitie om vijverwater geregeld te testen

Filo, de hond van Mara Beni uit Eppegem, werd ziek na een duik in een visvijver bij een hondenweide in Weerde. De eigenares is nu met een petitie gestart om het Agentschap Natuur en Bos (ANB) te vragen het water geregeld te controleren. 

Mara Beni uit Eppegem is de eigenares van Filo, een Duitse Hovawarts rashond. Toen ze het dier uitliet aan de hondenweide aan de Weerdse visvijver ging het mis. Filo nam een bad in de vijver en werd heel ziek: “Na een half uurtje zag ik dat Filo niet meer kon staan, en ben ik met hem naar spoed gegaan. Er zat geen levenslust meer in”, zegt Mara. "De dierenarts stelde een besmetting met de bacterie Clostridium vast. Er is ook nog een spoedoperatie geweest waarbij de milt verwijderd is. Was best ernstig, want we zijn Filo twintig dagen kwijt geweest."

Dan maak je een hondenweide aan het water en dan verwacht ik ook dat dat water veilig is

Een labostaal bevestigde de aanwezigheid van die bacterie in het water. Mara wees het Agentschap Natuur en Bos op het gevaar voor de honden en stelde voor om het vijverwater geregeld te testen, maar daar ving ze bot: “Ik kreeg als reactie dat het water niet extra getest zal worden. Er worden enkel borden geplaatst, om andere hondenbaasjes te waarschuwen”, gaat Mara verder. “Ik ben daar niet blij mee, dan maak je een hondenweide aan het water, en dan verwacht ik ook dat dat water veilig is voor onze dieren. Maak de hondenweide anders niet aan het water.” 

Mara is niet tevreden met het magere antwoord van het ANB en ze startte een petitie. “Ik heb ondertussen zo’n 300 handtekeningen verzameld op twee dagen tijd. Ik denk dat de meeste hondenbaasjes de veiligheid van hun viervoeter ook  belangrijk vinden."

Meest gelezen