Is de consumptiecheque een flop? "Nog even geduld, binnenkort kan je er wèl gebruik van maken"

Sinds half juli kan een werkgever aan zijn personeel een consumptiecheque schenken als bedanking voor het harde werk tijdens de coronacrisis. De werknemer kan er op zijn beurt weer de lokale handelaars en horeca mee steunen, maar luisteraars van "De inspecteur" op Radio 2 laten weten dat ze nergens terecht kunnen met hun consumptiecheques. Volgens Horeca Vlaanderen moeten ze nog even geduld hebben.

Luisteraar Elsie Vander Hulst krijgt van haar werkgever voor 300 euro aan consumptiecheques. Ze wil deze graag uitgeven bij de horeca-zaken in het dorp waar ze woont. Uiteindelijk belt ze 10 verschillende restaurants en kan ze nergens terecht met haar cheque. "Acht uitbaters hadden er nog nooit van gehoord, twee wel. Maar die vinden het teveel administratieve rompslomp om de cheques te aanvaarden." Vander Hulst vindt het raar dat nog niemand van de cheque gehoord heeft.

Wat is een consumptiecheque?

De consumptiecheque is een financiële bonus die Belgische bedrijven aan hun werknemers kunnen geven als beloning voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Maar de cheque heeft nog een tweede doel. Je kan er mee betalen bij lokale handelaars, horecazaken en sport- of cultuurverengingen. Allemaal sectoren die hard hebben geleden tijdens de crisis en dus wel wat extra steun kunnen gebruiken.

De nieuwe cheques werken op een gelijkaardige manier als maaltijdcheques of eco-cheques. Het gaat over een extralegaal voordeel, wat betekent dat de cheques vrijgesteld zijn van sociale zekerheidsbijdragen. Met andere woorden, bruto is netto. De consumptiecheque kan tot 300 euro bedragen en is alleen geldig in België.

Vander Hulst is niet de enige die klaagt over de consumptiecheque. Verschillende luisteraars laten weten dat ze er nergens mee terecht kunnen. Volgens Matthias Decaluwé van Horeca Vlaanderen moeten ze gewoon nog een beetje geduld hebben. "We vragen begrip van de consument", zegt hij in "De inspecteur". "We staan 100% achter de consumptiecheque maar het duurt nu eenmaal even om zo'n systeem uit te rollen en bekend te maken."

Volgens Decaluwé hebben veel horeca-zaken zich de afgelopen maanden vooral gefocust op overleven. "Het is de zwaarste crisis ooit voor de horeca. Veel handelaars zijn vooral bezig geweest met het hoofd boven water te houden. Ze beginnen nu pas tijd te hebben om de regels rond de consumptiecheque te bekijken."

De cheque kan inderdaad nog wat meer promotie gebruiken

Matthias Decaluwé van Horeca Vlaanderen

Decaluwé geeft toe dat er nog nood is aan meer naamsbekendheid. "De cheque kan inderdaad nog wat meer promotie gebruiken", gaat hij verder. "De drie uitgevers zijn al een campagne gestart naar hun klanten. En ook wij zullen binnenkort communiceren naar alle aangesloten horecazaken."

De consumptiecheque een mislukte maatregel noemen, vindt Decaluwé dus niet correct. "Vanaf oktober gaat de cheque echt ingeburgerd zijn", claimt hij. "De mensen moeten niet bezorgd zijn, ze zullen zeker hun consumptiecheque kunnen uitgeven."

De consumptiecheque kwam ook aan bod in "De markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen