Radio 2

Dood paard bleef te lang liggen en zorgde voor commotie: "Excuses, was een fout in onze planning" 

In Ieper heeft het kadaver van een paard enkele dagen voor een ondraaglijke stank gezorgd. Het bleef daar zo lang liggen omdat Rendac, de gespecialiseerde firma die kadavers van dieren ophaalt, op zich liet wachten. Buren gingen klagen bij de politie, maar de eigenaars van het paard voelden zich machteloos.

Het paard was zaterdag gestorven. De familie Stevens, de eigenaar van het dier, mailde Rendac om het kadaver te komen ophalen. Maar in het weekend komen ze niet langs. Het heeft tot woensdag geduurd, 4 dagen in totaal. Intussen regende het klachten van buren over de stank en over de weinig appetijtelijke aanblik van het kadaver.

Emotioneel ingestort

"We voelden ons machteloos", zegt Nele Stevens, de eigenares van het paard. "We dekten het paard af met een zeil. In het verleden leidde dat nooit tot problemen, want Rendac kwam altijd snel langs. Nu verliep het anders. Intussen begon het kadaver op te zwellen en te stinken. We kregen die dag al klachten van buurtbewoners en politie. Mijn mama en ik zijn emotioneel ingestort. Het was voor ons al erg genoeg dat we onverwacht afscheid moesten nemen van Catalina. Maar toen moesten we haar nog dagenlang zien wegrotten. We moesten leven in haar stank en tegelijk klachten van passanten verwerken. Kinderen op weg naar school zagen bloed en andere stinkende vloeistoffen vanonder het zeil lopen. De klachten bleven komen en we durfden niet meer buiten te komen.”  

Excuses van Rendac

"We waren te laat", geeft de directeur van Rendac Jeroen Colpaert toe. "We snappen dat dit bijzonder pijnlijk is, zeker als het gaat om een dier waar je een bijzondere band mee had. We hebben ons dan ook persoonlijk verontschuldigd bij de eigenaars van het dier."

Colpaert legt uit dat Rendac een overeenkomst heeft met de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM om elk kadaver binnen de 48 uur op te halen, het weekend niet meegerekend. "Het werd maandagochtend dan ook ingeschaald als een dier dat met voorrang moest worden afgehaald: een privé paard, in een gebied waar veel mensen wonen, dat mag niet te lang blijven liggen. Wij werken ook 's nachts en in de nacht van maandag op dinsdag werden de aanduidingen van voorrangsbehandelingen door een verkeerde klik met de muis gewist. Vanaf dan raakte de hele planning in de war." 

Meest gelezen