Videospeler inladen...

Limburgs Platform voor mensen op de vlucht krijgt armoedeprijs

Het Limburgs Platform voor mensen op de vlucht heeft vandaag de "Prijs Armoede Uitsluiten" gekregen. Met de prijs wil Welzijnszorg, de grootste armoedeorganisatie van Vlaanderen, een initiatief bekronen dat werk maakt van armoedebestrijding. De Limburgse vrijwilligersorganisatie doet dat door vluchtelingen bij te staan in hun zoektocht naar werk, een huis en scholing. 

Het Limburgs Platform voor mensen op de vlucht is al sinds 1996 actief. Zowat 300 vrijwilligers die aangesloten zijn bij een lokaal comité staan vluchtelingen bij in hun dagelijkse beslommeringen. "We zijn eigenlijk buddy's, persoonlijke begeleiders van mensen die hier omwille van oorlog of politieke redenen terechtgekomen zijn", zegt Linda Delva. "We gaan samen met deze mensen op zoek naar een woning, staan hen bij in hun zoektocht naar werk en helpen de kinderen bij hun studie." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Snellere integratie

Timbo werd destijds begeleid door Linda, toen hij hier als vluchteling toekwam. Intussen is hij zelf vrijwilliger bij de organisatie en kwam hij mee de prijs in ontvangst nemen. "Ik heb zelf ondervonden hoe belangrijk ondersteuning is, om de taal, de cultuur en de waarden van een land te leren", getuigt hij. Linda Delva van het Limburgs Platform voor mensen op de vlucht hoopt dat de prijs een eye-opener is voor de bevoegde Vlaamse ministers Wouter Beke (CD&V) en Bart Somers (Open VLD). "Onze vrijwilligers springen bij waar de hulpverleners geen tijd voor hebben", zegt ze, "maar we kunnen als vrijwilligersorganisatie wel wat structurele hulp gebruiken". 

Meest gelezen