Meer overleg tussen Vlaams-Brabant en Brussel: "Burgemeesters in rand moeten sneller kunnen ingrijpen bij Brusselse broeihaard"

Tussen Vlaams-Brabant en het Brusselse Gewest komt er een snellere en betere uitwisseling van de coronacijfers. "We moeten weten waar er besmettingshaarden zijn in Brussel, zodat de randburgemeesters hun beleid kunnen aanpassen om verspreiding te beperken", zegt gouverneur Jan Spooren. 

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde (SP.A), klaagt al een tijdje de coronamaatregelen in het Brusselse Gewest aan. Volgens hem zijn de hoge coronacijfers in zijn stad onder ander te wijten aan de manier waarop Brussel de coronacrisis aanpakt. "Vilvoorde grenst aan Brussel en zolang Brussel geen doeltreffende maatregelen neemt om de coronacrisis te onderdrukken, gaan wij daar als grensstad de gevolgen van dragen", klonk het onlangs nog.

Interactie

Intussen kreeg de roep van Bonte en andere Vlaamse randburgemeesters gevolg. Gouverneur Jan Spooren heeft gisteren samengezeten met zijn Brusselse collega om de problematiek te bespreken. "We merken inderdaad dat er in de rand heel wat mensen besmet raken door de interactie die ze hebben met Brussel. Mensen die in de hoofdstad werken, naar school gaan, ...", legt de gouverneur uit. "Het is  belangrijk dat we weten wat er precies in Brussel gebeurt. Het is de bedoeling om een systeem op poten te zetten zodat de randburgemeesters bijvoorbeeld duidelijk weten hoe de situatie in Brussel is, hoeveel besmettingen er zijn, ...." 

Zo kan een Vlaamse burgemeester beslissen om de kleurencode van een school te wijzigen wanneer blijkt dat er net over de grens, in Brussel, een besmettingshaard is

Jan Spooren, gouverneur Vlaams-Brabant

"Dat levert vooral iets op als er besmettingshaarden in Brussel zijn die grenzen aan Vlaams-Brabantse gemeenten", gaat Spooren verder. "Dan kunnen de burgemeesters ook onmiddellijk de juiste maatregelen nemen om de verdere verspreiding van het virus naar hun gemeente of stad te voorkomen. Zo kan een burgemeester bijvoorbeeld beslissen om de kleurencode van een school te veranderen omdat er net over de grens, in Brussel, een besmettingshaard is. Want heel wat leerlingen uit Brussel lopen school in een van de Vlaamse randgemeenten." 

Meest gelezen