Microbioloog Herman Goossens: "Test kinderen op school met mobiele teams, steek niet de hele klas in quarantaine"

Mobiele teams moeten in de klas gaan om kinderen te testen op corona. Dat is het plan van professor microbiologie Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen. "Op die manier kunnen de lessen blijven doorgaan. De Stad Antwerpen heeft interesse in dit systeem", zegt Goossens op Radio 2 Antwerpen.

"Ik hoor van veel Antwerpse huisartsen dat ze het niet zien zitten om alle kinderen te testen op corona", zegt microbioloog Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen in "Start Je Dag". Goossens verwijst daarmee naar het toenemend aantal coronameldingen bij schoolkinderen. Wie in de klas zit bij een besmette leerling, moet zich laten testen en de klas gaat vervolgens in quarantaine. "We zitten nog maar aan het begin van de winter, dit is onhoudbaar. Het is noodzakelijk dat we ingrijpen om huisartsen en CLB-artsen bij te staan. We zien bovendien amper verspreiding van het coronavirus op school. Hele klassen of scholen in quarantaine plaatsen is dus vaak onnodig", zegt Goossens.

We moeten denken aan het welzijn van de schoolkinderen. Mobiele testteams kunnen helpen om scholen open te houden

Herman Goossens

Mobiele teams in de klas

De oplossing volgens de Antwerpse microbioloog zijn mobiele testteams. "Als een leerling besmet blijkt, gaan teams van verpleegkundigen naar de bewuste school. Ter plaatse kunnen ze de klasgenoten testen met neuswissers. De lessen blijven op die manier doorgaan en na 24 uur kennen we het resultaat. Tegelijkertijd zou ik ook speekseltesten afnemen. Die zijn kindvriendelijker en volgens mij even betrouwbaar. Dat kunnen we dan meteen uitzoeken", zegt Goossens op Radio 2 Antwerpen.

Interesse Stad Antwerpen

De Stad Antwerpen is volgens de microbioloog erg geïnteresseerd in de mobiele teams. "Ik ben optimistisch over de snelle opstart. De afgelopen weken hebben we veel gesprekken gevoerd. Ik zou het Antwerpse stadsbestuur dankbaar zijn als we de mobiele teams kunnen inzetten. Uiteraard moet alles correct gebeuren. Vandaag dienen we het protocol voor de mobiele teams in bij het ethisch comité van het UZA. Zodra dat goedgekeurd is, kunnen we de teams samenstellen", besluit Herman Goossens.

Meest gelezen