Beeld boven: still van petitie op change.org

Moord op 11-jarige jongen schokt Marokko: roep om doodstraf klinkt in betogingen en petities

In Marokko wordt het nieuws al dagenlang beheerst door de moord op de 11-jarige Adnane Bouchouf. De jongen werd dood teruggevonden nadat op politiebeelden te zien was hoe hij door de verdachte was meegelokt. Hij werd misbruikt en daarna vermoord. In petities en betogingen vragen mensen om de doodstraf voor de dader.

Adnane Bouchouf verliet vorige week het huis van zijn ouders in Tanger om medicijnen voor zijn ouders te halen in een apotheek. Hij keerde niet meer terug.   

Enkele dagen later werd hij dood teruggevonden, begraven in de tuin van een 24-jarige man uit dezelfde buurt. De politie was de verdachte op het spoor gekomen door beelden van een bewakingscamera. Daarop is te zien hoe hij een gesprek aanknoopt met de jongen, waarna ze samen uit beeld verdwijnen.

De man legde bekentenissen af. Hij had de jongen meegenomen naar zijn appartement, waar hij hem verkrachtte en vermoordde.

Ook de drie huisgenoten van de man worden verhoord en mogen straffen verwachten. De politie onderzoekt waarom zij hun huisgenoot niet hebben aangegeven, hoewel zijn foto overal was verspreid. 

Doodstraf

De dader zelf wacht mogelijk de doodstraf, want dat is in Marokko de straf voor het ontvoeren van een minderjarige met de dood tot gevolg. In de praktijk is de doodstraf weliswaar al sinds 1993 niet meer uitgevoerd. Terdoodveroordelingen worden in de praktijk omgezet in levenslange gevangenisstraffen. Maar in de publieke opinie klinkt de roep om de dader van dit misdrijf toch de doodstraf te geven.

Dat vertellen ook Sarah en Driss Sefrioui, Belgisch-Marokkaanse tieners die in Marokko wonen, aan NWS NWS NWS, het Instagramkanaal op maat van jongeren van VRT NWS.

"Meer dan 200.000 mensen hebben al een petitie getekend", zegt Driss. "Er wordt in Tanger ook betoogd. Heel de Marokkaanse maatschappij is zwaar getroffen door deze misdaad." 

Het tragische verhaal van Adnane maakt veel los in Marokko. Er is een debat op gang gekomen, niet alleen over de doodstraf, maar ook "over seksuele frustratie, pedofilie en homoseksualiteit", zegt Sarah. "Dingen die veel gebeuren in families, maar waar weinig over wordt gesproken, staan nu in het klare licht." 

Bekijk hier de getuigenis van Sarah en Driss:

Videospeler inladen...

Meest gelezen