Oppositiepoliticus Aleksej Navalny spreekt voor een publiek in de Russische stad Orenburg in 2017.

Hoe een waterflesje zou bewijzen dat Navalny niet via thee in luchthaven, maar al in hotelkamer vergiftigd werd

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny zou niet in de luchthaven vergiftigd zijn, maar nog in zijn hotel. Dat zeggen zijn medewerkers en Russische onderzoeksjournalisten. Meteen nadat Navalny onwel was geworden op een vliegtuig naar Moskou, hebben medewerkers zijn hotelkamer doorzocht in de Siberische stad Tomsk. Ze namen er onder andere een waterflesje mee, waarop later in Duitsland sporen van het zenuwgif novitsjok zijn gevonden. Toen Navalny van zijn thee dronk in de luchthaven, zou hij dus al vergiftigd geweest zijn. Een reconstructie.

Lange tijd werd gedacht dat Aleksej Navalny ziek werd, nadat hij van een bekertje thee had gedronken in de luchthaven van Tomsk. Maar nu blijkt volgens journalisten en Navalny's medewerkers dat de oppositiepoliticus al vergiftigd was toen hij van zijn hotel naar de luchthaven reed. Het Duitse magazine Der Spiegel schreef eerder al dat een plastic flesje een essentieel bewijsstuk was in de vergiftiging: Duitse onderzoekers vonden er sporen op van het zenuwgif novitsjok. Nu blijkt ook waar dat flesje vandaan komt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Medewerkers verzamelen zelf bewijzen

Het flesje werd niet door zijn woordvoerster van op het vliegtuig meegenomen, maar werd op zijn hotelkamer gevonden. Toen Navalny op 20 augustus van Tomsk naar Moskou vloog, bleef een deel van zijn team achter om hun reportage over de aankomende lokale verkiezingen af te werken. Toen het bericht kwam dat het toestel een noodlanding had gemaakt, omdat Aleksej Navalny het bewustzijn was verloren en begon te stikken, zijn medewerkers meteen naar zijn hotelkamer teruggegaan.

Ze belden hun advocaat en gingen naar de kamer, die nog onaangeroerd was sinds Navalny's vertrek. Zijn medewerkers vertrouwden de politie niet en waren nog in de kamer vóór de politie of geheime dienst FSB. Op Instagram publiceerden ze een video, waarop te zien is hoe ze alles op camera vastleggen, beschrijven en alles wat ook maar iets van bewijs zou kunnen opleveren, inpakken en meenemen.

"In Rusland zou het potentieel bewijsmateriaal zeker niet onderzocht worden," zegt Georgi Alboerov, een onderzoeker van Navalny's anti-corruptieorganisatie die mee in de kamer was, aan de website Proekt. Ze wilden er alles aan doen om mogelijk bewijsmateriaal te redden.

Gesmokkeld naar Duitsland

Hoe het waterflesje in Duitsland is geraakt, legt het team van Navalny niet uit. Maar medewerkster Maria Pevtsjich bevestigt aan onderzoeksjournalisten van Proekt dat zij het flesje meesmokkelde naar Duitsland. Volgens een vooronderzoek van het Siberische departement van de Transportpolitie is Pevtsjich op 22 augustus naar Duitsland vertrokken, in een poging "te vermijden een verklaring te geven."

Dat zij het bewijsmateriaal meenam, zou volgens Proekt ook verklaren waarom Pevtsjich geviseerd wordt in Russische media en Telegram-kanalen (een sociaal medium met chatgroepen) verbonden aan de Russische autoriteiten. Ze werd ervan beschuldigd dat ze een intieme relatie zou hebben gehad met Navalny en dat zij hem wel eens vergiftigd zou kunnen hebben.

Vergiftigd via kleren?

Toch werd Navalny waarschijnlijk niet via het waterflesje zelf vergiftigd. Vladimir Oeglev, een van de ontwikkelaars van het zenuwgif novitsjok, legde eerder al aan Proekt uit dat Navalny na enkele minuten gestorven zou zijn, als het gif zijn lichaam via de mond was binnen gekomen. Oeglev vermoedt dan ook dat Navalny een dosis binnenkreeg van zo'n 20 procent van een dodelijke dosis en dat het gif zijn lichaam is binnengeraakt via aanraking van een vergiftigd oppervlak.

De journalisten van Proekt denken dat het zenuwgif mogelijk op de kleren van Navalny werd aangebracht. De politicus liet zijn kleren wassen in het hotel. Mogelijk kan een onderzoek van de kleren uitsluitsel brengen. 

Ook de camerabeelden van het hotel zouden opheldering kunnen brengen. De Russische politie heeft alle beelden én apparatuur in beslag genomen. Het is niet duidelijk of de politie de beelden van de noodlottige ochtend op 20 augustus geanalyseerd heeft.

Meest gelezen