BELGA

Openluchttheater Rivierenhof organiseert eerbetoon aan filmmaker Robbe De Hert: "Hem tonen in beeld, muziek en woord"

Het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne organiseert op 4 oktober een eerbetoon aan de Antwerpse filmmaker Robbe De Hert, die vorige maand op 77-jarige leeftijd is overleden. De nadruk ligt op een eerbetoon en niet op een herdenking met begrafenissfeer, zegt Eric Smout van OLT Rivierenhof. "Het moet een fijne avond zijn vol film en muziek, waar Robbe graag zelf bij had willen zijn."

Het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne organiseert een eerbetoon aan Robbe De Hert, onder de veelzeggende naam 'Robbe Leeft'. De Antwerpse filmmaker is vorige maand op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was een pionier van de moderne Vlaamse cinema. "We zullen Robbe tonen in beeld, muziek en woord", zegt Eric Smout van OLT Rivierenhof. 

Avond vol film en muziek

De nadruk ligt op een eerbetoon en niet op een herdenking. Er zal dus geen begrafenisstemming heersen, benadrukt de organisatie. "Het moet een fijne avond zijn vol film en muziek waar Robbe graag zelf bij had willen zijn", aldus Smout. De avond zal dus flink gevuld zijn.

Er zullen montages getoond worden van De Hert's filmfragmenten en minder bekende tekenfilms. Er zal een muzikaal ensemble optreden, 'Zware Jongens', die zijn filmthema's zullen vertolken. Ook zullen enkele personen over De Hert spreken en herinneringen ophalen. "Het is een hele waslijst", vertelt Smout. "Alles zal vrij kort zijn en vooruitgaan, net zoals Robbe's leven altijd is vooruitgegaan." 

Het moet een avond zijn waar Robbe graag zelf bij had willen zijn.

Eric Smout, OLT Rivierenhof

Nalatenschap eren

Robbe De Hert was als filmregisseur vooral bekend van zijn Vlaamse klassiekers "Zware Jongens", "Blueberry Hill" en "Lijmen/Het Been". Ongetwijfeld zullen deze films op het eerbetoon niet ontbreken.  De Antwerpenaar werd beschouwd als een 'enfant terrible', maar was ook graag gezien in de filmwereld en daarbuiten. "Robbe was een van onze bekendste cineasten en een van dé Antwerpenaren van de afgelopen 50 jaar", spreekt Smout vol lof.  "Hij had een repertoire om U tegen te zeggen, waar veel mensen iets aan hebben gehad."

OLT Rivierenhof ontvangt op de avond van 4 oktober onder meer Erik Van Looy, Filip Peeters, Michael Pas en Tom Lanoye. Bart Peeters zal het geheel aan elkaar praten. Door de huidige coronamaatregelen zijn er maximum 400 bezoekers toegelaten

Meest gelezen