Opnieuw discussie over Vivaldi binnen CD&V: wat is daar aan de hand?

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) spreekt zich fel uit tegen een deelname van CD&V aan de Vivaldi-regering met de socialisten, liberalen en groenen. Dat deed hij in een interview met De Standaard. "Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderheid." Het interview komt er net nu de fysieke onderhandelingsgesprekken kunnen heropstarten na de quarantaine van de partijvoorzitters. Wat is er aan de hand binnen CD&V? 

"Er loopt nog altijd een koude rilling over de rug van CD&V en Vlaanderen bij het horen van de term paars-groen." De Crem maakt heel duidelijk dat hij fel gekant is tegen een deelname van zijn partij aan een Vivaldi-regering of paars-groen met CD&V erbij. Voor De Crem zijn de eerste teksten niet rechts genoeg. "Het lijkt nog het meeste op het programma van Groen en Ecolo."

Op zich is dat niet echt verrassend, zegt VRT NWS-Wetstraatjournalist, Johny Vansevenant."Daarmee blijft hij heel consequent. De Crem is immers het boegbeeld van de rechtervleugel van de CD&V, waar Hendrik Bogaert ook toe behoort. Hij heeft daarbij nooit iets willen weten van een coalitie met Groen." 

"Hij is daarentegen altijd voorstander geweest van een coalitie met N-VA." Dat benadrukt De Crem nog maar eens in het interview. Daarmee zit hij op een lijn met de burgemeesters binnen zijn partij, zegt hij. Hij vreest ervoor dat ze in 2024 niet meer zouden willen opkomen onder de vlag van CD&V als die meestapt in een Vivaldi-coalitie. 

(Lees verder onder de grafiek)

Paars-groen voorkomen

Zelf is De Crem burgemeester van Aalter. Hij vertegenwoordigt dus echt de stem van de burgemeesters. Zijn nationale politieke carrière is immers zo goed als voorbij zegt Vansevenant. "Hij heeft zijn plek in de Kamer afgestaan aan Jan Briers (CD&V) en als een Vivaldi-regering lukt, is de kans zeer klein dat hij in die regering zal zitten." 

CD&V wil vooral een een stempel drukken op de coalitie

Johnny Vansevenant, Wetstraatjournalist

Ook Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat de burgemeesters binnen de partij geen voorstander zijn van een paars-groene regering. Dat deed hij in "De Ochtend" op Radio 1. "Maar het is niet de bedoeling om een paars-groene regering te voorkomen." 

"Daarmee wordt het duidelijk dat CD&V vooral een stempel wil drukken op de coalitie", aldus Vansevenant. Dat willen ze doen door die belangrijke thema's, de ethische dossiers en staatshervorming, door te drukken. De Crem vindt dat die garanties ontbreken.

"Wij weten wie onze partijvoorzitter is"

Binnen CD&V is niet iedereen het eens met de uitspraken van De Crem. "Als hij graag voorzitter was geweest, had hij zich kandidaat kunnen stellen. Wij weten wie onze voorzitter is", reageert Nahima Lanjri (CD&V). Zij schaart zich dus achter "sterke voorzitter", Joachim Coens (CD&V).  

Wij blijven aan tafel

Joachim Coens, CD&V-voorzitter

Ook Coens blijft rustig. "Dit is vooral een aanmoediging om goed te onderhandelen en dat gaan wij ook doen. Wij blijven aan tafel." Over het argument dat de partij mathematisch overbodig is, reageert hij dat in de constructie van de zeven partijen iedereen, buiten PS, overbodig is. 

Ook Open VLD-kopstuk Alexander De Croo zegt dat het moment gekomen is om de strategie van blokkering te verlaten. "We moeten stoppen met raketten op elkaar af te vuren", reageert hij nog op de felle kritiek die De Crem uit op de Open VLD in het interview met De Standaard. 

Bekijk de analyse van Pieterjan De Smedt uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Rik Van Cauwelaert uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen