Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR): "Meerderheid parlement wil dat regering tot 1 oktober aan het werk blijft"

Premier Sophie Wilmès wuift de beschuldigingen van PVDA, N-VA en Vlaams Belang weg dat ze geen respect voor de democratie zou hebben omdat ze vandaag niet het vertrouwen van het parlement heeft gevraagd. Zes maanden geleden had ze nochtans beloofd dat ze dat zou doen, maar aangezien de nieuwe federale regering op zich laat wachten, "moet iedereen zich aanpassen".

Omdat de federale formatie maar bleef aanslepen, werd de minderheidsregering-Wilmès zes maanden geleden omgevormd tot een regering met volle bevoegdheid om de coronacrisis beter te kunnen aanpakken. Wilmès beloofde toen wel dat ze vandaag het vertrouwen van de Kamer zou vragen.

U hebt ook gehoord dat een meerderheid in het parlement duidelijk heeft gezegd dat ze wil dat deze regering aan het werk blijft

Premier Sophie Wilmès (MR)

De aanslepende formatie en één besmette preformateur hebben de zaken andermaal vertraagd. Het scenario voorziet nu dat er tegen 1 oktober een nieuwe federale regering komt, de zogenoemde Vivaldi-coalitie van PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen. Deze nieuw te vormen meerderheid heeft Wilmès nog twee weken extra gegund.

PVDA, N-VA en Vlaams Belang schreeuwen moord en brand, want de regels van de democratie worden met de voeten getreden. Wilmès is het niet eens met deze zienswijze. "U hebt ook gehoord dat een meerderheid in het parlement duidelijk heeft gezegd dat ze wil dat deze regering aan het werk blijft, met volle bevoegdheid, tot 1 oktober", zegt Wilmès in "Terzake". "Dat is het debat, dat is respect voor de democratie."

U moet niet proberen iets te vinden dat niet bestaat

Premier Sophie Wilmès (MR)

Maar wordt het parlement hier niet buitenspel gezet? "Het is geen comfortabele positie", geeft Wilmès toe. "Maar u moet ook weten dat in zo'n crisis (de coronacrisis, red.) stabiliteit heel belangrijk is. Ik begrijp niet waarom er zo veel aandacht is gegeven aan het feit dat een meerderheid vraagt om stabiliteit." 

De boodschap van de premier? "Meer dan dat is het niet. U moet niet proberen iets te vinden dat niet bestaat." Gespin van de oppositie, dan?

Hoe dan ook zegt Wilmès dat ze ervan uitgaat dat er op 1 oktober inderdaad een nieuwe regering zal zijn.

Bekijk hieronder het gesprek met Sophie Wilmès in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen