Radio 2

West-Vlaming tikt wagen van president van Niger op de kop: “Mitterrand heeft er nog ingezeten”

Pieter Verheyde uit Watou heeft de oldtimer van de president van Niger op de kop kunnen tikken. Er zijn wereldwijd maar 2 van die oldtimers gemaakt. De president van Niger gebruikte de auto om zijn bevolking rechtopstaand te kunnen begroeten.

Pieter Verheyde uit Watou heeft 2 passies. Zijn restaurant Terminus en de auto Peugeot 604 uit de jaren 70. “Iemand wist dat ik daar zot van was. Die zei me plots: ik heb een specialleke voor u. Hij staat wel in Versailles. Ik zocht er foto’s van op en reed de dag nadien naar Versailles voor een proefrit en heb vrij snel beslist. Er zijn er maar 2 van gemaakt. Je denkt dat die onbetaalbaar zal zijn, maar dat viel mee. Ik heb hem gekocht voor mijn plezier en passie.”

Presidentiële wagen

Het is zonder meer een zeldzame wagen. Er bestaan maar 2 exemplaren van: “Eentje was voor brouwerij Heineken en de andere voor de president van Niger. De auto is in 1978 speciaal omgebouwd voor hem. Het achterstuk is langer zodat hij kon rechtstaan om naar het publiek te zwaaien", zegt Verheyde.

Verheyde heeft ook een map met foto’s van veel belangrijke mensen die in de wagen gezeten hebben. “De meesten zijn wellicht Afrikaanse politici die ik niet ken. Maar de bekendste is de Franse oud-president François Mitterrand. Hij zat rechtsachter”, glundert Verheyde.

Boterzacht

Verheyde is lyrisch over de wagen: “Hij rijdt heel zacht, een beetje als een boot. Het is een 6-cilinder en er zit 122 paardenkracht in, dat is veel voor die tijd. De chauffeur zit onder een afdak, achteraan is het een cabrio. Ik doe er niet mijn boodschappen mee. Ik rijd vooral rond met gasten van mijn restaurant.”

Meest gelezen