Geselecteerd uit "Hold still".
Wendy Huson/PA

Royals: Kate Middleton vat de (wan)hoop in deze crisis samen in 100 foto's, en Charlène steekt zee over op waterfiets  

Kate Middleton heeft 100 foto's voor een digitale tentoonstelling geselecteerd. Charlène van Monaco kroop op een luxe-waterfiets om broer Gareth het vuur aan de schenen te leggen. Prins Harry en Meghan Markle deelden op hun verjaardag een cadeautje uit. En Willem-Alexander en Máxima zaten in Súdeast-Fryslân (ja, u leest het correct). Elke zondag varen we in het kielzog van royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws uit koninklijke kringen:

Kate kiest uit 31.598 (veerkrachtige) foto's

Sinds maandag loopt op de site van de National Portrait Gallery de tentoonstelling waar de hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, haar schouders onder zette. Kate riep de Britten op om massaal foto's in te zenden die voor hen het gevoel, de sfeer en de (wan)hoop rond de coronacrisis symboliseren. Een professioneel fototoestel was niet nodig, opnames met een smartphone volstonden. Emotie en gevoel primeerden op kwaliteit en techniek.

Het project "Hold still" werd een succes. Precies 31.598 foto's werden ingestuurd. Samen met een jury selecteerde Kate er de 100 markantste uit voor een digitale expo. "Hold still" werd opgesplitst in drie thema's: helpers en helden, het nieuwe normaal en liefdadigheid.

Geniet hieronder van een greep uit de selectie (Meer zien? klik hier): 

De Britse koningin Elizabeth bekeek de collectie ook en ervaarde de foto's als "veerkrachtig, en dat in een erg uitdagende tijd". De foto's zullen later dit jaar op tournee gaan, langs steden en gemeenten over het hele Verenigd Koninkrijk zodat iedereen de kans krijgt om ze te ontdekken. 

Charlène klopt haar broer op... een waterfiets

Prinses Charlène van Monaco heeft met haar team een zeefietsrace gewonnen. Charlène deed de oversteek van het eiland Corsica naar Monaco, goed voor een pittige aflossing van maar liefst 180 km, in minder dan 24 uur. De prinses was de drijvende kracht achter deze Water Bike Challenge. Ze wil met de Stichting Prinses Charlène van Monaco aandacht vragen voor de gevaren van verdrinking.

De wedstrijd ging tussen twee teams: Serenity van Charlène, en Notorious van haar eigenste broer Gareth Wittstock. Charlène werd aangemoedigd door haar man prins Albert en hun kinderen Jacques en Gabriella (5). 

(scroll voort onder de foto's)

Olivier Huitel / Pool Monaco / Bestimage
Olivier Huitel / Pool Monaco / Bestimage

De stichting van Charlène bestaat sinds 2012 en organiseerde vorig jaar zwemlessen voor 60.000 mensen. De Zuid-Afrikaanse Charlène is zelf een voormalig olympische zwemster en leerde prins Jacques en prinses Gabriella op erg jonge leeftijd al zwemmen. "Maar ik zal nooit toestaan dat ze zonder toezicht in een zwembad worden achtergelaten. Ze zijn op een leeftijd dat ze alles willen ontdekken en roekeloos zijn", zei Charlène over de tweeling in een interview met Point de Vue (2018).

Prinses Charlène (Wittstock) ging de uitdaging aan met broerlief Gareth.
Claudia Albuquerque / Bestimage

"Geen betere manier om verjaardag te vieren"

De hertog en hertogin van Sussex, de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, hebben 110.000 euro geschonken aan het goede doel CAMFED dat Afrikaanse meisjes met onderwijs ondersteunt. Dat bedrag komt bovenop de andere 110.000 euro die fans met CAMFED wisten in te zamelen naar aanleiding van de verjaardag van het koppel. Meghan vierde haar 39e verjaardag begin augustus, Harry zijn 36e eerder deze week. 

Wie wou, kon een bijdrage storten als verjaardagsgeschenk voor Harry en/of Meghan. "Geen betere manier om te vieren wat er echt toe doet. Bedankt aan iedereen die een gift deed", reageerde het koppel op de sociale media van de liefdadigheidsorganisatie. Ze verdubbelden meteen ook het opgehaalde bedrag.  

Op hun Afrikaanse tournee vorig jaar ontmoette Harry in een school in Malawi vijftig jonge vrouwen en Angeline Murimirwa van CAMFED (zie foto hieronder) om te praten over de impact van het initiatief in de strijd tegen uithuwelijking. Meghan bleef toen in Johannesburg (Zuid-Afrika) voor andere verplichtingen en de zorg van hun zoontje Archie. De hertogin verraste de studenten wel door via een videoverbinding haar opwachting te maken.

PA Wire/PA Images

De streekbesite oan Súdeast-Fryslân

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een streekbezoek gebracht aan Zuidoost-Friesland. Normaal legt het paar twee keer per jaar een streekbezoek af in een van de twaalf Nederlandse provincies, maar corona stak daar in het voorjaar een stokje voor. Friesland liet aan de bevolking weten dat ze hoog bezoek kregen, maar verklapte niet de exacte locaties waar Willem-Alexander en Máxima zouden uitstappen. Dit om drukte te vermijden, zodat de naleving van de coronamaatregelen niet in het gedrang zou komen.

Friesland focuste onder meer op duurzaamheid en de Friese taal. Willem-Alexander en Máxima kozen om met de fiets langs te komen in de gemeente Ooststellingwerf. De koningin had haar volle concentratie nodig, want ze had met haar hakken, lange jurk, handtas en breedgerande hoed - een van haar favorieten trouwens - niet bepaald de makkelijkste wieleroutfit aangetrokken.

Op de middag woonde het koninklijke paar een Friese les bij op een school in Drachten. Frysk (Fries) is een verplicht vak in het basisonderwijs en een keuzevak in het middelbaaronderwijs in de provincie Fryslân (Friesland). Geen evidente les, zelfs niet voor Willem-Alexander die zich excuseerde dat hij zijn dankwoord niet in het Frysk kon doen. Enkele woorden tot daar aantoe, maar de les was duidelijk te kort geweest om al een paar zinnen te kunnen spreken.  

Om Fries als erfgoed te beschermen en te bevorderen is de taal in de wet erkend als een officiële taal in Friesland. Inwoners hebben het recht het Fries te gebruiken in bepaalde situaties in de provincie, bijvoorbeeld in de rechtbank of in contact met de gemeentediensten. Ook hebben inwoners recht op het vak Fries in het onderwijs.

Máxima en Willem-Alexander op de schoolbanken voor een lesje Fries.
Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

Enkele tinten donkerder

Koningin Máxima viel eerder deze week ook al op tijdens een sobere Prinsjesdag, het is te zeggen haar herbruikte japon. Het ontwerp van de Deens-Nederlandse Claes Iversen werd opnieuw uit de dressing gehaald en vooral: een paar tinten donkerder geverfd. Misschien omdat okergeel beter past bij het Ordelint en de joekel van een broche om Máxima's taille?

BEKIJK hier de video van Máxima in okergele jurk met horizontale volants op Prinsjesdag:

Videospeler inladen...

Máxima droeg de japon twee jaar geleden tijdens het staatsbezoek van het Jordaanse koninklijke paar. De originele versie was toen knalgeel. 

Meest gelezen