Waarom gaan studenten elk weekend terug naar "hotel mama"? "Kerktorenmentaliteit zit in onze aard"

Viroloog Marc Van Ranst tweette vanochtend dat studenten het komende academiejaar best niet elk weekend naar huis gaan. Dit om het aantal coronabesmettingen te beperken. Maar waarom gaan Vlaamse studenten eigenlijk elke week naar huis, en hoe zit dat in het buitenland? Socioloog Ignace Glorieux licht toe.

Is in het weekend naar huis gaan als kotstudent iets typisch Vlaams? Absoluut, zegt Glorieux. In Nederland gaat iemand die gaat studeren ook op kot - of zoals onze noorderburen zeggen "op kamers" - maar die studenten leven meteen veel zelfstandiger. Vaak hebben ze een studentenjob om een deel van hun kot te betalen. Vlaamse studenten werken ook, maar minder om in hun levensonderhoud te voorzien. 

Als ze werken dan is dat vooral om een centje bij te verdienen, waar ze een pintje mee kunnen gaan drinken bijvoorbeeld. Dat sociale leven verhuizen weinig studenten echter mee naar hun studentenstad. Vaak keren ze terug naar huis om naar de jeugdbeweging te gaan of om een hobby uit te oefenen.

Weinig studenten verhuizen hun sociale leven mee naar hun studentenstad
Socioloog Ignace Glorieux

Niet alleen studenten gaan graag over en weer, ook werkende Vlamingen zijn verwoede pendelaars. "Hoeveel West-Vlamingen en Limburgers trekken niet elke dag en masse naar Brussel en terug?", legt Glorieux uit. "We zijn een echt pendelvolk."

Die "kerktorenmentaliteit" gaat terug tot pakweg honderd jaar geleden, volgens de socioloog. Toen werden goedkope leningen gegeven aan jonge gezinnen, zodat ze in hun thuisdorp zouden blijven wonen. Dat was ook een vorm van sociale controle. "In de stad gaan wonen werd toen als verderfelijk gezien."

Onze Vlaamse aard is ook minder avontuurlijk dan die in het buitenland, aldus Glorieux. "Een Nederlander zou veel sneller verhuizen voor z'n werk. Een Belg die voor een paar jaar naar Nederland zou moeten om aan een doctoraat te werken bijvoorbeeld, dat is veel ongebruikelijker."

Beluister hieronder het volledige gesprek met socioloog Ignace Glorieux in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Meest gelezen