Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump spreekt gezondheidsexpert tegen over beschikbaarheid vaccin: "Hij was verward"

De Amerikaanse president Donald Trump blijft ervan overtuigd dat er eind dit jaar in zijn land een vaccin zal zijn tegen het nieuwe coronavirus en dat dat meteen verspreid zal worden. Trump sprak daarmee opnieuw een wetenschapper tegen, want op dezelfde dag zei de directeur van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC dat hij pas midden 2021 een vaccin voor het brede publiek verwacht.

De Amerikaanse viroloog Robert Redfield (foto onder) kwam gisteren in het Amerikaanse Congres getuigen als directeur van het gezondheidsinstituut Centers for Disease Control and Prevention (CDC, te vergelijken met het instituut Sciensano in ons land). Redfield kreeg er de vraag wat zijn beste inschatting was over de beschikbaarheid van een vaccin.

"Ik denk dat er ergens tussen november en december een vaccin zal zijn, maar dan voor een heel beperkte levering, waarbij we prioriteiten moeten stellen", antwoordde de viroloog. Dat vaccin zal dan enkel beschikbaar zijn voor de meest kwetsbaren en voor eerstelijnshulpverleners, gaf Redfield aan.

Een vaccin voor het brede publiek verwacht Redfield pas maanden later. "Als u mij vraagt wanneer het beschikbaar zal zijn voor het Amerikaanse publiek, dan moeten we veeleer denken aan laat in het tweede kwartaal of het derde kwartaal van 2021."

Robert Redfield, tijdens een hoorzitting gisteren in het Congres.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Amerikaanse president Donald Trump is het daar echter niet mee eens. Tijdens een persconferentie later die dag in het Witte Huis, zei de president dat er eind dit jaar al een breed beschikbaar vaccin zal zijn. Trump voegde eraan toe dat hij Redfield na zijn getuigenis heeft gebeld en dat hij tijdens zijn antwoord in het Congres "in de war" was.

"Die informatie is gewoon niet correct. Ik heb hem daarover gebeld en dat is niet wat hij tegen mij zei. Ik denk dat hij in de war was of hij drukte zich niet correct uit", zei Trump tegen de pers. "We staan klaar om onmiddellijk van start te gaan als het vaccin er is. En dat zou in oktober kunnen gebeuren of een beetje later dan oktober. Maar als we eenmaal van start gaan, zullen we het onmiddellijk beginnen te verdelen bij het brede publiek."

Trump maakte ook bezwaar tegen een andere uitspraak van Redfield, over mondmaskers. Volgens Redfield bieden die misschien wel meer bescherming tegen het nieuwe coronavirus dan een vaccin. "In geen geval zijn mondmaskers effectiever dan een vaccin", reageerde Trump.

Later op de dag tweette Redfield dat hij "voor 100 procent gelooft in het belang van een vaccin". "Een vaccin zal de Amerikanen terugbrengen naar het normale leven van alledag." Ondanks hun openlijke meningsverschil, zei de president dat hij nog steeds vertrouwen heeft in Redfield als topman van het CDC.

Trump versus wetenschap: niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Trump openlijk in discussie gaat met wetenschappers of dingen beweert die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo deed hij al enkele uitspraken die later door de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci tegengesproken werden of waarover Fauci zei dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor was. 

Een van de opvallendste uitspraken van Trump was dat hij wetenschappers aanraadde om te onderzoeken of het mogelijk was om COVID-19-patiënten te injecteren met ontsmettingsmiddel. Het lokte een storm van protest uit en de oproep van medici om het zelf echt niet uit te proberen.

Maar ook als het over de klimaatopwarming gaat, stemmen Trumps ideeën niet altijd overeen met die van de wetenschap. Bij een bezoek aan Californië eerder deze week, waar hevige bosbranden woeden, wees de Democratische gouverneur van de staat, Gavin Newsom, hem op het belang van het erkennen van de klimaatopwarming in de strijd tegen de bosbranden. Trump verzekerde hem dat het weldra "koeler zal worden". "Jullie zullen wel zien." Wanneer hij het antwoord krijgt dat dat niet is wat de wetenschap zegt, volgt laconiek: "Ik denk niet dat de wetenschap het weet."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen